EU popřela obnovu jednání o íránském jaderném programu

19.10.2021
Euroskop, čtk

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v pondělí uvedl, že ohledně možného jednání v Bruselu s íránskými představiteli o jaderném programu Teheránu není domluveno nic konkrétního. Čtvrteční rozhovory v belgickém hlavním městě, které avizovala íránská strana, se podle něj rozhodně neuskuteční. Informovala o tom agentura Reuters.

O tom, že Írán ve čtvrtek v Bruselu obnoví jednání o svém jaderném programu hovořil o víkendu íránský poslanec Ahmad Alírezá Bejgí. Jeho informace se však rozcházela s tvrzením hlavního koordinátora jednání s Íránem v Evropské unii Enriquem Morou, který ve čtvrtek řekl, že Teherán ještě není připraven rozhovory obnovit.

Jednání byla zahájena v dubnu a jsou pozastavena od června. Tehdy se v Íránu konaly prezidentské volby, které vyhrál ultrakonzervativec Ebrahím Raísí. Smyslem rozhovorů je udržet při životě dohodu JCPOA z roku 2015, od níž odstoupily USA a Írán ji už neplní.

S Íránem znovu začali ve Vídni v dubnu jednat zástupci zbývajících signatářů dohody Německo, Francie, Británie, Čína a Rusko. Rozhovory zaštiťuje Evropská unie. USA, které od úmluvy odstoupily v roce 2018, se účastnily nepřímo. Jejich současná administrativa nevyloučila, že se k dohodě vrátí, ale požaduje, aby Írán začal její body znovu plnit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek