Verdikt polského soudu je útokem na EU, možností jsou sankce, uvedla Paříž

08.10.2021
Euroskop, ČTK

Verdikt polského ústavního soudu zpochybňující nadřazenost unijního práva nad polskými zákony je útokem na Evropskou unii a možnou reakcí bloku je uvalení sankcí vůči Varšavě. Dnes to prohlásil francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune. Podle lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna si Polsko zahrává s ohněm.

„Je to nesmírně vážné (…) Je tu de facto riziko (polského) odchodu z Evropské unie,“ řekl Beaune televizi BFM TV a dodal, že by si takový krok Varšavy nepřál.

„Vývoj v Polsku je velice, velice znepokojivý. Musíme jasně říci, že si tato vláda zahrává s ohněm,“ poznamenal Asselborn při příchodu na unijní setkání v Lucemburku. „Nadřazenost evropského práva je zásadní pro evropskou integraci a společný život v Evropě. Pokud bude tento princip porušen, pak Evropa tak, jak ji známe, jak byla vybudována Římskými smlouvami, přestane existovat,“ dodal. Také šéf unijní diplomacie Josep Borrell připomněl, že princip přednosti unijního práva před zákony jednotlivých členských zemí je „jedním z pilířů Evropské unie“.

Rakouská ministryně pro evropské záležitosti Karoline Edtstadlerová verdikt polského ústavního soudu považuje za „dramatický“, neřekla by ovšem, že Polsko je na cestě z EU, protože jeho obyvatelé jsou „jasně proevropští“. Je potřeba se pokusit přivést Polsko na cestu dodržování principů právního státu. Je to věc, „která nás kromě demokracie a lidských práv v Evropské unii spojuje. Na jejich dodržování je třeba tlačit všemi dostupnými prostředky, včetně těch finančních,“ řekla Edtstadlerová podle agentury APA.

Polský nejvyšší soud ve čtvrtek rozhodl, že některé články základních smluv o Evropské unii odporují polské ústavě, čímž zpochybnil jeden ze základních pilířů evropské integrace a vyhrotil dlouhodobou roztržku mezi Bruselem a Varšavou. Evropská komise v reakci uvedla, že využije všech prostředků, aby ochránila dodržování principů práva Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek