Ceny plynu v Evropě letí vzhůru, megawatthodina stojí přes 160 eur

06.10.2021
Euroskop, čtk

Růst cen zemního plynu v Evropě prudce zrychluje. Cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v listopadu se dnes zvýšila až o 40 procent a poprvé překročila 160 eur (zhruba 4000 Kč) za megawatthodinu. Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters později uvedl, že Rusko zvyšuje dodávky plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh. Moskva rovněž odmítla obvinění, že stojí za zdražováním plynu.

V úterý cena listopadového kontraktu vzrostla asi o 20 procent a poprvé překonala hranici 100 eur. Za pouhé dva dny se tak cena plynu s dodáním následující měsíc zvýšila zhruba o 60 procent. „To je prostě směšné,“ řekl k prudkému růstu ceny plynu analytik Tom Marzec-Manser ze společnosti ICIS. „Je téměř nemožné zdůvodnit, jak a proč se to pohybuje tak rychle a tak vysoko,“ dodal podle agentury Bloomberg.

Rusko odmítá zodpovědnost za růst cen

Za růstem cen stojí mimo jiné vzestup ekonomické aktivity, nízké zásoby plynu a blížící se topná sezona. Objevila se rovněž obvinění, že Rusko manipuluje s cenou plynu, aby tak dosáhlo rychlého spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream 2. Rusko však zodpovědnost za růst cen odmítá.

„Trváme na tom, že Rusko nehraje žádnou roli v tom, co se nyní odehrává na evropském trhu s plynem,“ uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Růst cen je podle něj důsledkem souběhu více faktorů, včetně snahy Evropské unie rychle přecházet k obnovitelným zdrojům energie, na což nejsou připraveny stabilní dodávky, poznamenala agentura DPA.

Putin uvedl, že za současnou situaci je zodpovědná Evropa, protože neuzavřela dostatek smluv o dlouhodobých dodávkách ruského plynu. „Jejich politikou bylo zbavovat se dlouhodobých kontraktů a tato politika se ukázala jako chybná,“ řekl podle agentury AFP ruský prezident na setkání s představiteli ruského energetického průmyslu.

Komise plánuje revizi pravidel

Rychlým růstem cen energií včetně zemního plynu se už začala zabývat Evropská unie. Komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová dnes uvedla, že EU plánuje do konce roku uskutečnit revizi pravidel trhu s plynem, aby zajistila, že rostoucí náklady na energii nenaruší zotavování ekonomiky z dopadů pandemie covidu-19. Podle dnešního prohlášení předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové unie zváží mimo jiné oddělení dosud svázaných cen plynu a elektřiny či vybudování společných strategických rezerv plynu.

Simsonová rovněž uvedla, že zásoby plynu v Evropě jsou sice nižší než obvykle, ale dostatečné pro pokrytí spotřeby v zimním období. „Do konce roku navrhnu reformu trhu s plynem. V této souvislosti přezkoumám otázky kolem skladování a bezpečnosti dodávek,“ prohlásila. Unie by podle ní měla zvážit společné nákupy a urychlit přechod na levnější obnovitelné zdroje energií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek