Biden mluvil s von der Leyenovou, vyzval k sjednocení daňových pravidel

05.10.2021
Euroskop, ČTK

Americký prezident Joe Biden mluvil v pondělí večer po telefonu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Uvedl to Bílý dům. Biden v telefonátu vyzval k většímu sjednocení mezinárodních daňových pravidel a podpořil země západního Balkánu v jejich snaze vstoupit do Evropské unie.

Podle agentury Reuters se Spojené státy budou na summitu ekonomicky nejvíce vyspělých zemí G20 snažit prosadit společnou minimální sazbu daně z příjmu. Summit se uskuteční na konci října v Římě.

Biden také vyjádřil podporu Evropské unii, kterou považuje za zásadního partnera USA. V posledních týdnech se však vztahy mezi Washingtonem a Bruselem ochladily kvůli sporu o prodeji ponorek Austrálii. Francie vyzvala další unijní země, aby více spoléhaly na evropské obranné technologie.

O vztazích s USA, rozvoji obranných kapacit či vstupu balkánských zemí se budou premiéři a prezidenti Evropské unie bavit při dnešní neformální večeři a na středečním summitu ve Slovinsku. Předseda Evropské rady Charles Michel v pozvánce na summit vyzval představitele unijních zemí, aby byla EU asertivnější a efektivnější.

Středeční summit se bude na přání slovinského předsednictví zabývat vztahy mezi EU a šesticí zemí západního Balkánu. Srbsko, Černá Hora, Albánie, Severní Makedonie, Bosna a Kosovo usilují o členství v evropském bloku, mnozí obyvatelé i politici těchto zemí jsou však v posledních měsících zklamáni malou vůlí k pokroku ze strany EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek