Míra inflace ve Francii v září vystoupila na desetileté maximum

01.10.2021
Euroskop.cz, ČTK

Růst spotřebitelských cen ve Francii v září podle údajů harmonizovaných s výpočtem v EU meziročně zrychlil na 2,7 ze srpnových 2,4 procenta. Oznámil to včera francouzský statistický úřad. Míra inflace v druhé největší ekonomice eurozóny je tak nejvyšší za deset let, podobně jako v celé eurozóně. Analytici odhadovali, že tempo růstu zrychlí ještě více, a to na 2,8 procenta.

Inflace dosahuje několikaletých maxim v mnoha zemích Evropské unie, včetně České republiky. V Německu už v srpnu vystoupala na 3,4 procenta, a byla tak nejvýše za 13 let. V ČR růst spotřebitelských cen minulý měsíc zrychlil ve srovnání s červencem o 0,7 procentního bodu na 4,1 procenta, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2008.

Evropská centrální banka (ECB) zatím nechce na zdražování v eurozóně reagovat. Současný vývoj považuje za přechodný a základní úrokovou sazbu se zvedat nechystá.

Jinak k růstu cen přistupuje Česká národní banka (ČNB). Její bankovní rada dnes rozhodne o nastavení úrokových sazeb a ekonomové očekávají, že základní úrokovou sazbu zvýší o 0,5 procentního bodu na 1,25 procenta.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek