Fakescape – český projekt poprvé celoevropským vítězem Ceny Karla Velikého pro mladé

01.10.2021
Euroskop, Evropský parlament

Český projekt Fakescape ve čtvrtek převzal první cenu v celoevropském kole Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany na slavnostním ceremoniálu v Cáchách. Je to poprvé, co se vítězem z celé EU stal projekt z České republiky. Kvůli pandemii koronaviru bylo slavnostní předávání Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany loni zrušeno. Pomyslné zlato si tak odnáší projekty z Česka za rok 2021 a z Německa za rok 2020.

Naším projektem Fakescape chceme naučit studenty středních a základních škol kriticky přemýšlet o informacích, které denně čtou a sdílí na sociálních sítích. Nechceme nikoho nudit dlouhým výkladem, ani říkat, co se může číst a co je „zakázané“. Naším cílem je, aby si studenti prakticky vyzkoušeli, jak mají ověřovat informace, a uvědomili si mediální nástrahy, které na ně číhají v online prostředí. Zároveň chceme učitelům poskytnout jednoduchou pomůcku pro zatraktivnění výuky tohoto tématu“, popisuje hru Tereza Kráčmarová, předsedkyně a zakladatelka spolku, která včera přebírala cenu v německých Cáchách.

Cena Karla Velikého 2021

Český projekt Fakescape ve čtvrtek převzal první cenu v celoevropském kole Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany na slavnostním ceremoniálu v Cáchách. Zdroj: EUyouthprize

Vítězové za rok 2021

Na první příčce se umístil český projekt Fakescape, který zábavným způsobem učí mladé lidi kriticky přemýšlet a rozpoznávat fake news a dezinformace. Za projektem Fakescape stojí sdružení studentů, které vytváří hry a zábavný program, jejichž prostřednictvím se mladí lidé mohou naučit ověřovat informace, kriticky myslet a pozorně číst. Díky kombinaci deskových a únikových her se mladí lidé dozvědí, jak fungují fake news, falešné zprávy, dezinformace nebo manipulace.

Druhým byl projekt Generation Z z Rumunska, který spojuje mladé lidi s vědci a osobnostmi a podporuje jejich zvědavost, kritické myšlení a svobodu projevu, ale také mezigenerační dialog.

Třetí cenu si odváží španělský výměnný program pro mladé Evropany EuroInclusion. Jeho cílem je, aby lidé s postižením byli v Evropě plně sociálně, kulturně i politicky integrováni.

Vítězové za rok 2020

Vítězem loňského ročníku se stal německý projekt European Archive of Voices, který shromažďuje ústní záznamy o historii od lidí narozených před rokem 1945.

Na druhé příčce se umístilo francouzské sdružení s názvem Moving towards a European Civic Service, které pomáhá mladým dobrovolníkům z Evropy působit doma nebo v jiných zemích s cílem řešit hlavní společenské výzvy, jako je například životní prostředí.

Na třetím místě byla Madeleina Kayová ze Spojeného království, známá jako #EUsupergirl, se svou iniciativou The Future is Europe.

O Ceně Karla Velikého

Ocenění každoročně hodnotí projekty, které podporují společný smysl pro vytváření evropské identity a integrace mezi mladými lidmi. Cenu udílí Evropský parlament spolu s Nadací pro Mezinárodní cenu Karla Velikého iniciativám mladých lidí ve věku od 16 do 30 let, kteří se zapojili do projektů napomáhajících většímu porozumění mezi lidmi z různých evropských zemí. Od roku 2008 se o cenu ucházelo již více než 4250 projektů.

Z národních vítězných projektů ze všech členských států EU vybírá Evropská porota složená z poslanců Evropského parlamentu a zástupců Nadace pro mezinárodní Cenu Karla Velikého v Cáchách tři vítězné projekty, které získají finanční prostředky ve výši 7 500 €, 5 000 € a 2 500 €. Kromě finančního ocenění jsou tři evropští vítězové pozváni na návštěvu Evropského parlamentu v Bruselu nebo Štrasburku.

Odkazy

Záznam z akce je/bude k dispozici na stránkách Nadace Mezinárodní ceny Karla Velikého města Cáchy www.karlspreis.de nebo přímo na YouTube kanálu Karlspreis Academy.

Cena Karla Velikého pro mladé Evropany na Twitteru: https://twitter.com/EUyouthprize

Cena Karla Velikého pro mladé Evropany na Instagramu: https://www.instagram.com/euyouthprize/?hl=en

Webová stránka Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany:

www.charlemagneyouthprize.eu

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek