Evropská unie vyšle po 15 letech své pozorovatele na volby do Venezuely

01.10.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie vyšle do Venezuely své pozorovatele, kteří budou monitorovat listopadové volby do místních a krajských zastupitelstev. Oznámil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Unijní pozorovatelé se do latinskoamerické země vrátí po 15 letech, uvedla agentura AFP. Caracas dohodu s Evropskou unií potvrdil.

Borrell zdůraznil, že se listopadových voleb „zúčastní po mnoha letech většina politických sil“. Na začátku září hlavní venezuelský opoziční blok Stůl demokratické jednoty (MUD) oznámil, že v letošních volbách postaví své kandidáty. Blok přitom bojkotoval loňské parlamentní volby a prezidentské volby z roku 2018, a to kvůli nerovným podmínkám nastaveným vládou prezidenta Nicoláse Madura.

Podle Borrella unijní mise bude sledovat všechny okolnosti, za kterých se volby uskuteční. Podle něj to může přispět k mírovému řešení sporů mezi vládou a opozicí. Evropská unie v zemi nasadí přes 100 pozorovatelů, první z nich odcestují do Caracasu v říjnu. Misi povede portugalská europoslankyně Isabela Santosová. Venezuelské úřady uvedly, že pozorovatelům z EU zaručí „nezbytnou spolupráci“ a volný vstup do volebních místností.

Listopadové volby podle odborníků prověří, jakou šanci na úspěch mají rozhovory mezi venezuelskou vládou a opozicí, které začaly v srpnu v Mexiku. Opozice po vládě požaduje svolání svobodných voleb, propuštění politických vězňů a zaručení politických práv. Výměnou za to nabízí, že podpoří zrušení mezinárodní sankcí ze strany USA a EU, jež doléhají na venezuelskou ekonomiku. Představitelé Spojených států a Evropské unie dali najevo, že sankce uvolní, pokud zaznamenají ve Venezuele pozitivní posun.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek