EU a USA spolu poprvé jednaly v rámci Rady pro obchod a technologie

01.10.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Představitelé Evropské unie a Spojených států amerických se ve středu setkali v Pittsburghu na prvním zasedání Rady pro obchod a technologie (TCC). Ve společném prohlášení se strany domluvily na těsnější koordinaci při reakcích na nově se objevující technologie a naléhavé obchodní hrozby. Schůzka měla symbolizovat obnovení dobrých transatlantických vztahů.

„Když spolupracujeme, máme jedinečnou schopnost pomáhat utvářet normy, standardy a pravidla, kterými se řídí způsob používání technologie. Technologie, která ovlivňuje životy prakticky všech našich občanů,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken po setkání v Pittsburghu.

Důležitá je rychlost

Nejvyšší představitelé EU a USA přijaly na prvním zasedání závazky k řešení narůstajících ekonomických a bezpečnostních výzev, včetně regulace umělé inteligence, zmírnění nedostatku polovodičů a boje proti porušování lidských práv.

Rovněž se dohodli na koordinaci svého úsilí v rámci prověřování investic a kontroly vývozu technologií s komerčními technologiemi, aby zabránili tomu, že by je vlády zneužívaly způsobem, který podkopává národní bezpečnost a lidská práva.

„V příštích šesti měsících toho můžeme dosáhnout hodně, protože už nyní je cítit hybnost. V oblastech, kterými se tu zabýváme – obchod a technologie – jsou rychle se pohybující problémy a rychle se pohybující trhy, takže rychlost je zásadní,“ řekla komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Spolu proti chování, které je spojováno s Čínou

Rada pro obchod a technologie se má znovu sejít za rok, datum zatím ale stanoveno nebylo. Mezitím čeká obě strany mnoho práce, aby podle domluvy ze summitu dokázaly regulační orgány na obou stranách přijmout a sladit další legislativu týkající se digitálního prostoru a aby stačily zkoordinovat svoji snahu prosadit se vůči geopolitickým soupeřům jako je Čína.

Čínu sice strany ve společném prohlášení výslovně nezmínily, zdá se nicméně, jako by řada ustanovení byla jasně zaměřena na její chování na trhu. Navzdory tomu, že se USA a EU liší v rozměru, v jakém jsou ochotni s Čínou spolupracovat, obě strany se zavázaly bojovat proti seznamu nekalých praktik, které jsou s Čínou spojovány.

Patří mezi ně krádeže duševního vlastnictví sponzorované státem, průmyslové dotace pokřivující trh a chování státních podniků, které není v souladu s ekonomickou soutěží.

Krize zažehnána?

Skutečnost, že se schůzka vůbec uskutečnila, je v některých ohledech jejím vlastním úspěchem poté, co diplomatická hádka mezi USA a Francií počátkem tohoto měsíce hrozila vykolejením plánů. Úspěch Rady pro obchod a technologie bude záviset na tom, jak se USA a EU podaří překonat zbývající překážky.

Bývalá komisařka EU pro obchod Cecilia Malmstrom k současným vztahům mezi EU a USA uvedla, „konkrétní spolupráce je způsob, jak vybudovat důvěru.“ Podle ní by mohl Washington pomoci napravit svůj vztah s Evropskou unií dosažením dohody o zrušení cel na ocel a uhlík a prosazováním reforem ve Světové obchodní organizaci.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek