EU a Afghánistán, další kroky

01.10.2021
Rada EU

Rada EU schválila závěry o Afghánistánu, důraz byl kladen na odhodlanost EU zasadit se o mír a stabilitu v daném regionu a nadále podporovat afghánský lid.

Podle EU představuje současná situace v Afghánistánu výzvu pro mezinárodní společenství a zdůrazňuje spolupráci s příslušnými mezinárodními partnery, především pak s OSN. Ohledně dalšího zapojení členských států EU a EU samotné bude záležet na opatření přechodné vlády stanovené Tálibánem, zároveň zapojení EU v regionu nebude představovat jakékoliv potvrzení legitimity Tálibánu. EU nadále monitoruje i situaci v oblasti práv žen a dívek v Afghánistánu, jejichž současná situace vyvolává obavy.

Přítomnost EU přímo v Kábulu by podle Rady, v závislosti na situaci, usnadnila poskytování tolik potřebné humanitární pomoci a monitorování humanitární situace. Potřeba je zejména koordinace a podpora pro bezpečný odchod všech cizích státních příslušníků z Afghánistánu, kteří si přejí zemi opustit. Jako důležitou prioritu EU vytvoří regionální politickou platformu pro spolupráci se zeměmi v bezprostředním sousedství Afghánistánu, kde hlavním cílem bude přispět k předcházení šíření negativních účinků situace v Afghánistánu v rámci širšího regionu, dále pak k posílení hospodářské odolnosti a regionální ekonomické spolupráce.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek