Mont Blanc, nejvyšší hora v Evropské unii, se za čtyři roky zmenšil o metr

30.09.2021
Euroskop.cz, ČTK

Mont Blanc, který je nejvyšší horou na území Evropské unie, se za poslední čtyři roky zmenšil zhruba o metr. Skupina zeměměřičů v polovině září naměřila výšku 4807,81 metru nad mořem. Údaj se mění, protože na vrcholu hory se nachází trvalá sněhová pokrývka, jejíž rozměry záleží na srážkách, větru a dalších meteorologických podmínkách. Informovala o tom agentura AFP.

Měření hory uskutečnila v polovině září skupina zhruba 30 lidí, kteří na vrcholu strávili tři dny. Své údaje chtějí poskytnout k analýze vědcům. Jejich cílem ve vytvořit v průběhu času „soubor přesných a spolehlivých údajů, jež budou moci využít odborníci“. Mohly by posloužit například ke sledování vývoje ledovce.

Zatím nejvyšší hodnota u hory Mont Blanc byla naměřena v roce 2007, kdy dosáhla 4810,9 metru nad mořem. Měření se opakují každé dva roky, poslední oficiální údaj je ale z roku 2017. Skupina nezveřejnila údaj z roku 2019, protože byl nezvykle nízký. Tehdy dosahoval 4806,03 metru nad mořem. Podle odborníků je nutné přistupovat k tomuto údaji s velkou opatrností.

Pokud by se neměnil stav sněhové a ledové pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4792 metrů nad mořem.

Dominanta Savojských Alp, která leží na francouzsko-italských hranicích, byla dlouhou dobu označována za nejvyšší v Evropě. Za součást starého kontinentu je ale považován také Kavkaz, kde se tyčí hned čtyři hory vyšší než v pořadí pátý Mont Blanc. Nejvyšší horou Evropy by tak tedy byl Elbrus s oficiální výškou 5642 metrů.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek