EU hodlá kvůli sporu o migranty zpřísnit vízová pravidla pro běloruské činitele

30.09.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská komise včera navrhla přitvrdit vízová pravidla pro běloruské státní činitele. Exekutiva Evropské unie tím podle eurokomisařky Ylvy Johanssonové reaguje na agresivní chování režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka, který využívá běženců k tlaku na hranice EU. Opatření je součástí včerejšího balíčku migračních návrhů, v jehož rámci chce Brusel rovněž mimo jiné tlačit na zaměstnavatele využívající k práci lidi dovezené pašeráky migrantů.

Běloruské úřady od léta svážejí k hranicím Polska a Litvy tisíce běženců, které unijní státy nechtějí vpustit na své území. Na polské hranici platí od začátku září výjimečný stav. Lukašenko využívá uprchlíky k odvetě za sankce, které na něj EU uvalila za květnové vynucené přistání civilního letadla s kritikem režimu na palubě.

Migrace jako nástroj destabilizace

„Je to akt agrese,“ řekla novinářům komisařka pro vnitřní záležitosti, podle níž Lukašenko zcela zjevně využívá běžence k destabilizaci evropského bloku. Komise proto včera navrhla, aby byli běloruští činitelé vyňati z pravidel usnadňujících obyvatelům země na základě vzájemné dohody získávání víz do unijních států. Běžných Bělorusů se podle komise úprava nedotkne. Pro změnu pravidel je nutný souhlas členských zemí EU.

Dohoda zjednodušující Bělorusům cestování do unie platila od loňska, Lukašenko se však během léta rozhodl vypovědět s ní spojenou úmluvu o zpětném přijímání migrantů, kteří se do EU dostali neoprávněně.

Unijní exekutiva přišla s návrhem v rámci nového migračního balíčku, kterým reaguje na zablokovaná jednání o zásadní reformě migračního a azylového systému, již předložila před rokem. Členské státy za tu dobu nesblížily své postoje zejména v otázce solidarity s jihoevropskými státy přetíženými žadateli o azyl. „Zatímco pokrok (jednání) je bolestně pomalý, vznikají další migrační výzvy ve známých i nových podobách,“ konstatoval místopředseda EK Margaritis Schinas s odkazem například právě na cílené migrační tlaky z Běloruska či Maroka.

Reakce Evropské komise

Komise včera předložila několik podnětů, které by mohly pomoci předejít opětovnému růstu počtů migrantů pobývajících v EU nelegálně. Jedním z nich je účinnější využívání směrnice umožňující unijním zemím trestat zaměstnavatele těžící z jejich práce. Brusel chce mimo jiné pomáhat státním orgánům prostřednictvím skupiny odborníků na nelegální migraci, která by mohla přispět k efektivnějšímu odhalování a trestání zaměstnavatelů, jejichž nabídky motivují lidi k nelegálním cestám do EU.

EK plánuje také posilovat mezinárodní partnerství v boji proti převaděčství. Hodlá rovněž účinněji postupovat vůči zemím, které podobně jako Bělorusko využívají migranty k politickým tlakům. Vedle vízových opatření k tomu podle komise může sloužit například obchodní politika či finanční pomoc.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek