Vláda Velké Británie chce zažehnat krizi dodavatelských řetězců pomocí dočasných víz

29.09.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Velká Británie se v posledních měsících potýká s akutním nedostatkem řidičů nákladních vozidel. Tento problém vyústil v prázdné regály a fronty na čerpacích stanicích. Krizi dodavatelských řetězců chce vláda ve Spojeném království vyřešit udělením dočasných víz zahraničním řidičům.

„5 000 řidičů nákladních vozidel bude moci před Vánoci přijet na 3 měsíce do Velké Británie, což poskytne krátkodobé úlevě odvětví nákladní dopravy,“ stojí v prohlášení, které vláda vydala na konci minulého týdne.

Operace Escalin

Na stejně dlouhou dobu budou moci drůbežářští pracovníci obdržet 5 500 víz, aby tak Velká Británie předešla případným dalším tlakům na potravinářský průmysl. Britská vláda na pondělním mimořádném zasedání diskutovala také o nasazení armády, která by v rámci operace s názvem Escalin pomocí benzínových tankerů doplňovala pumpy.

Čerpací stanice ve většině Anglie totiž měly průměrné zásoby pod 20 procent, což stačí na jeden až dva dny. Londýn také pozastavil pravidla hospodářské soutěže, aby usnadnil dodávky a sdílení paliva po celé zemi.

Kde se stala chyba?

Vláda Spojeného království tvrdí, že většina problémů souvisí s onemocněním covid-19 a říká, že i ostatní země se potýkají s problémy dodavatelského řetězce. Rovněž poukazuje na to, že nejen zahraniční řidiči nákladních vozidel, ale i Britové opustili odvětví silniční nákladní dopravy, což vedlo k velkému nedostatku zaměstnanců.

Na vině je též brexit. V loňském roce opustilo Británii zhruba 14 000 řidičů z Evropské unie. Také tisíce pracovníků potravinářského průmyslu se vrátily do svých domovských zemí. Na otázku britských novinářů, zda pošle řidiče kamionů do Británie, odpověděl německý vítěz voleb Olaf Scholz: „Volný pohyb pracovní síly je součástí Evropské unie a my jsme velmi tvrdě pracovali na přesvědčení Britů, aby neodcházeli z Unie. Doufám, že zvládnou problémy z toho plynoucí.“

Britské úřady budou také investovat do kurzů s cílem vyškolit až 4 000 nových řidičů, zatímco ministerstvo obrany nasadí personál, který pomůže zvýšit testovací kapacitu řidičů. Řidiči totiž mají od letošního jara povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus. Vláda dále plánuje rozesílat dopisy jednotlivcům, kteří mají licence k řízení nákladních vozidel a kteří odvětví opustili, aby se vrátili.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek