Jednotná nabíječka pro elektronické zařízení

28.09.2021
Komise

Komise minulý týden navrhla harmonizovat nabíjecí porty a technologie rychlého nabíjení. Port USB typu C se tak stane standardním portem pro všechny chytré telefony, tablety, fotoaparáty, scluhátka, herní konzole atd.

Po letech spolupráce s výrobním odvětvím na dobrovolném základě se počet nabíječek mobilních telefonů v poslední desetiletí již snížil ze 30 na 3, avšak nebylo nalezeno komplexní řešení. Komise nyní předkládá právní předpisy, které stanoví společné řešení pro nabíjení všech vhodných zařízení. Komise navrhuje oddělit prodej nabíječek od prodeje elektronických zařízení. Zlepší se tím pohodlí spotřebitelů a sníží se environmentální stopa spojená s výrobou a likvidací nabíječek, což přispěje k zelené a digitální transformaci.

Komise navrhla:

  • Harmonizovaný nabíjecí port pro elektronická zařízení: běžným portem bude port USB typu C. Spotřebitelé tak budou moci nabíjet svá zařízení stejnou nabíječkou USB-C bez ohledu na jejich značku.
  • Harmonizovaná technologie rychlého nabíjení pomůže zabránit tomu, aby různí výrobci neodůvodněně omezovali rychlost nabíjení, a zajistit, aby rychlost nabíjení byla při používání jakékoli kompatibilní nabíječky pro dané zařízení stejná.
  • Oddělení prodeje nabíječky od prodeje elektronického zařízení: spotřebitelé budou moci zakoupit nové elektronické zařízení bez nové nabíječky. Omezí se tak počet nechtěně zakoupených nebo nevyužitých nabíječek. Odhaduje se, že omezení výroby a likvidace nových nabíječek omezí množství elektronického odpadu o téměř tisíc tun ročně.
  • Zdokonalené informace pro spotřebitele: výrobci budou muset poskytovat relevantní informace o účinnosti nabíjení, včetně údajů o výkonu, který zařízení vyžaduje, a zda podporuje rychlé nabíjení. Spotřebitelé tak snáze zjistí, jestli jejich stávající nabíječky splňují požadavky jejich nových zařízení, nebo jim to pomůže vybrat kompatibilní nabíječku. Ve spojení s ostatními opatřeními by to spotřebitelům pomohlo omezit počet zakoupených nových nabíječek a ušetřit 250 milionů eur ročně za zbytečně pořízené nabíječky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek