Mezinárodní organizace chtějí přístup k migrantům na okraji EU

22.09.2021
Euroskop, čtk

Dvě mezinárodní organizace usilující o ochranu migrantů žádají úřady v Polsku a Litvě, aby je pustily k běžencům uvázlým na hranicích mezi těmito dvěma členy EU a Běloruskem. V úterý o tom informovala agentura AP. Děje se to poté, co čtyři z těchto migrantů v posledních dnech zemřeli.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzvaly, aby byly tyto případy úmrtí vyšetřeny a aby jejich pracovníci okamžitě získali přístup k běžencům a mohli jim zajistit lékařskou péči nutnou k záchraně života, jídlo, vodu a přístřeší, zejména kvůli blížící se zimě.

Litva a posléze i Polsko v oblastech u hranic s Běloruskem vyhlásily výjimečný stav, kvůli kterému tam nesmí nikdo kromě pohraniční strážce a příslušníci bezpečnostních složek. Na hranici staví plot z ostnatého drátu. Polské úřady informovaly, že tři lidé, kteří byli v neděli nalezeni mrtví nedaleko hranice s Běloruskem, zemřeli v důsledku podchlazení a vyčerpání. Polští pohraničníci také viděli tělo další ženy na běloruské straně hranice.

Běženci jsou vystaveni nepříznivým podmínkám

Podle IOM a UNHCR zatím není oficiálně potvrzené odkud běženci pocházeli, ale že dva lidé, kteří zemřeli na podchlazení, byli zřejmě z Iráku. Tyto organizace uvedly, že se stále větším znepokojením sledují zprávy o vytlačování běženců na druhou stranu hranice. „Skupiny lidí uvázly (u hranic) už před celými týdny a nemohou získat jakoukoliv pomoc. Mnoho z nich bylo ponecháno v zoufalé situaci, byli vystaveni přírodním živlům a trpí podchlazením. Někteří z nich byli zachráněni z bažin,“ uvádějí IOM a UNHCR ve společném prohlášení. Vládu ve Varšavě a Vilniusu vyzývají, aby se ve snaze zastavit ilegální migraci do EU řídily především lidskými právy a mezinárodním právem.

K litevským a polským hranicím z Běloruska v uplynulých týdnech dorazilo nebývale mnoho migrantů. Obě země obviňují běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že se tímto způsobem snaží destabilizovat Evropskou unii a její členské státy. Lukašenko sám potvrdil, že jde o odvetu za sankce, které EU přijala vůči běloruskému režimu kvůli brutálnímu potlačení opozice a porušování lidských práv v zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek