Itálie žádá o solidaritu dalších unijních zemí při zvládání migrace z Afriky

21.09.2021
Euroskop, ČTK

Itálie žádá další země Evropské unie o solidaritu při zvládání migrace z Afriky. Řekla to dnes italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová při jednání s místopředsedou Evropské komise Margaritisem Schinasem. Podle ní by unijní země měly před schválením nové migrační dohody přistoupit k přerozdělování žadatelů o azyl. To však v minulosti některé členské země včetně Česka odmítly.

„Vzhledem k rostoucímu počtu příjezdů migrantů, které souvisí se závažnou politickou a ekonomickou krizí v zemích jako Libye a Tunisko, Itálie očekává v příštích měsících od členských zemích konkrétní projevy solidarity v oblasti přerozdělování migrantů,“ uvedla po jednání Lamorgeseová. Po zavedení mechanismu přesidlování migrantů ze zemí, jež leží u vnější unijní hranice, volá Itálie a další jihoevropské země delší dobu. Podle nich je také nutné svolat schůzi k situaci na takzvané balkánské cestě, kde se zvýšily počty migrantů.

Schinas uvedl, že Evropská komise bude i nadále pomáhat Itálii, například poskytováním finančních prostředků. Podle něj bylo dlouho problémem, že si unijní země myslely, že migrace je pokaždé problémem někoho jiného. Vyzval také k schválení nové evropské migrační dohody.

Počet migrantů, kteří od začátku roku připluli nelegálně do Itálie, se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zdvojnásobil. Letos úřady zadržely zhruba 43.400 migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se však zvýšil i počet migrantů, kteří při plavbě do Itálie či na Maltu zahynuli. Podle IOM od začátku roku zemřelo téměř 1100 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek