Tusk se vyslovil pro ústavní změnu, která ztíží vystoupení Polska z EU

20.09.2021
Euroskop, ČTK

Bývalý polský premiér a někdejší předseda Evropské rady Donald Tusk obvinil lídra vládnoucí strany Právo a spravedlnost (Pis) Jaroslawa Kaczyńského, že plánuje vystoupení Polska z Evropské unie. Hovořil o potřebě změnit ústavu tak, aby podobný krok musel schválit větší počet poslanců, než jak to ústava požaduje nyní. Kaczyński i premiér Mateusz Morawiecki odmítají tvrzení o tom, že PiS plánuje takzvaný polexit, tedy odchod Polska z EU.

Tusk se nedávno vrátil do polské politiky a mluvil na sjezdu Občanské platformy (PO), jejímž je úřadujícím šéfem.

„Ten návrh je velmi prostý,“ řekl Tusk na adresu ústavní změny. „Pane předsedo Kaczyński, souhlasíte s menší změnou ústavy tak, aby Polsko mohlo z EU odejít pouze za předpokladu, že to (v parlamentu) schválí dvoutřetinová většina? Pokud nesouhlasíte, bude to důkaz, že to chcete udělat,“ řekl Tusk na adresu šéfa PiS.

Podle Tuska může Polsko z unie odejít většinou „jediného hlasu při nočním hlasování“, po dosažení prosté většiny.

„PiS a Kaczyński plánují odchod Polska z EU. Vím to,“ sdělil Tusk s poukazem na obsah jednání politiků PiS. Podle bývalého předsedy Evropské rady projevovali zjevnou averzi vůči unii.

Tusk se domnívá, že je Polsko na pokraji svého unijního členství a že je v podobné situaci, v níž byla Británie před referendem o vystoupení z unie, takzvaného brexitu.

„EU je pro Kaczyńského a PiS překážkou ve všech směrech. Jediné, kvůli čemu se drží zpátky, je fakt, že 80 procent Poláků je proti vystoupení z EU,“ řekl Tusk.

Na směřování PiS z EU přitom upozorňuje už delší dobu. Nedávno v televizi poukázal na výroky místopředsedy parlamentního klubu PiS Marka Suského, který přirovnal EU k bývalému Sovětskému svazu nebo hitlerovské okupaci. Šéf parlamentního klubu PiS a místopředseda Sejmu Ryszard Terlecki řekl, že Polsko „musí hledat drastická řešení“ ve vztahu s EU, a zmínil se o Britech, kterým „nevyhovovala diktatura bruselské byrokracie, a tak odešli“. Terlecki ale později prohlásil, že polexit je výmysl Občanské platformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek