Francie vnímá alianci Aukus jako „bodnutí do zad“. Jak se k paktu staví EU?

17.09.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Pár hodin předtím, než měl vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell odhalit indo-pacifickou strategii Evropy, oznámily Spojené státy americké, Velká Británie a Austrálie spolupráci na špičkové vojenské technologii, která umožní Austrálii stavět ponorky poháněné jadernou energií. Donutí to EU k vytvoření strategické autonomie a menší závislosti na USA?

Slib trojstranné spolupráce nejvíc popudil Francii, která by tak podle australských médií mohla přijít o dohodu o výrobě australských ponorek, kterou po dvou letech průtahů Austrálie podepsala v roce 2019. „Je to bodnutí do zad. Navázali jsme důvěryhodný vztah s Austrálií a tato důvěra byla zrazena,“ vyjádřil se k záležitosti francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

EU stojí stranou kvůli svému přístupu k Číně

Také Evropská unie spolupráci přímo nevítá. Z evropského kontinentu byla k nejvyššímu stolu pozvaná pouze Velká Británie, která minulý rok oficiálně odešla z EU. Dohoda tím pádem působí, jako by Unie nebyla součástí velké geostrategické ligy, pokud jde o boj proti vzestupu Číny v asijsko-pacifickém regionu.

Cílem aliance pojmenované Aukus je totiž chránit jejich společné zájmy v Indo-Pacifiku. Kromě technologií budou státy sdílet také průmyslové základny a dodavatelské řetězce. „Jako první iniciativa pod Aukusem … se zavazujeme ke společné ambici podporovat Austrálii při získávání jaderných ponorek pro Australské královské námořnictvo,“ uvedly země ve společném prohlášení.

Spojené státy už delší dobu vykazují rostoucí známky frustrace z měkčího přístupu EU k Číně. Nelíbilo se jim, když se podle nich německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron na konci loňského roku předháněli, co se finalizace významné investiční dohody s Čínou týče.

Borrell slíbil Aukusu plnou podporu

Přesto Francie bude podle serveru Politico téměř jistě bodem bezprostředního diplomatického vzplanutí. Po zveřejnění zprávy okamžitě zesílila výzvy k tomu, aby Evropa směřovala ke „strategické autonomii“ s menším spoléháním na americkou technologii a armádu.

Co se týče unijní reakce na strategickou dohodu, Josep Borrell trvá na tom, že neexistuje možnost, že by byla Evropa vyloučena jako regionální hráč. „EU je nejlepším investorem, předním poskytovatelem rozvojové spolupráce a jedním z nejlepších obchodních partnerů v indicko-pacifickém regionu,“ vyjádřil se včera.

I když Borrell podle Politica nedokázal nad otázkami o nové indo-pacifické alianci skrývat lítost, nedopustil, aby se francouzská reakce proměnila v geopolitický zájem Evropské unie. Varoval před „dramatizovanými“ náladami a slíbil plnou podporu alianci Aukus.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek