Evropské akciové trhy po oznámení ECB smazaly včerejší ztráty

10.09.2021
Euroskop, ČTK

Významné evropské akciové trhy na včerejší oznámení Evropské centrální banky (ECB) o zpomalení nákupů dluhopisů zareagovaly smazáním včerejší ztráty. ČTK to řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra. ECB neuvedla, o kolik se objemy nakupovaných aktiv zmenší. Vedle toho vydala data o významných ekonomických veličinách. Z nich je zřejmé, že se ekonomika eurozóny vrátila po recesi opět k růstu.

Francouzský index CAC 40 se kolem 15:00 pohyboval v plusu o 0,13 procenta, i přestože během dne ztrácel i více než 0,8 procenta. Německý DAX se po tiskové konferenci centrální banky vrátil na středeční závěrečné hodnoty. Panevropský index STOXX 600 z včerejší ztráty umazal více než 0,4 procentního bodu. „Obecně lze říct, že trhy na tento krok ECB byly připraveny a rozhodnutí nezpůsobilo větší pohyby proti středečním hodnotám,“ dodal Vávra.

Makléř očekává, že nehledě na aktuální komunikaci centrálních bank se budou finanční trhy postupně připravovat na zmenšování pumpování peněz do ekonomiky. To spolu s vyššími inflačními očekáváními bude tlačit na růst výnosů dlouhodobých dluhopisů. Očekávaný odliv peněz z dluhopisových instrumentů se podle něj i nadále bude přesouvat převážně do akcií.

„Vzhledem k tomu, že růst dlouhodobých výnosů se může negativně promítnout do valuací růstových akcií v technologickém sektoru, lze očekávat, že peněžní toky budou směřovat spíše do procyklických hodnotových akcií. Například do finančního a průmyslového sektoru nebo komoditních akcií,“ odhadl. Kvůli velkému zastoupení technologických firem tak podle něj může paradoxně nastat stagnace či pokles hlavních indexů v USA navzdory tomu, že akciové instrumenty zůstanou preferovanou třídou aktiv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek