ECB by mohla přikročit ke zpomalení nákupů dluhopisů

09.09.2021
Euroskop, ČTK

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) dnes bude jednat o měnové politice. Podle analytiků by mohla přikročit ke zpomalení nákupů dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst v eurozóně. Základní úroková sazba ECB by však měla zůstat na rekordním minimu nula procent.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že banka by mohla snížit měsíční nákupy dluhopisů v rámci nouzového pandemického programu označovaného PEPP až na 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) ze současných 80 miliard eur.

ECB dnes rovněž zveřejní aktualizované ekonomické prognózy. Viceprezident banky Luis de Guindos minulý týden v rozhovoru se španělským listem El Confidencial uvedl, že ekonomika eurozóny roste rychlejším tempem, než se předpokládalo. Dodal, že ECB tento vývoj zohlední ve svých nových prognózách i při rozhodování o měnové politice.

V červnu ECB předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) zemí používajících euro se letos zvýší o 4,6 procenta. Zlepšila tak svou březnovou prognózu, podle které měl letošní hospodářský růst v eurozóně činit pouze čtyři procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek