Kulhánek ve Vilniusu potvrdil finanční pomoc Česka na zajištění hranic Litvy

08.09.2021
Euroskop, ČTK

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek včera ve Vilniusu stvrdil poskytnutí finanční pomoci České republiky Litvě na zajištění ochrany hranic před nelegální migrací. Šéf české diplomacie na twitteru informoval, že s litevskými ministry zahraničí a vnitra podepsal příslušný dokument.

„Situace na litevsko-běloruských hranicích nás znepokojuje. S ministrem zahraničí Gabrieliusem Landsbergisem a ministryní vnitra Agné Bilotaitéovou jsme ve Vilniusu podepsali memorandum o poskytnutí financí na zajištění ochrany hranic. Litva chrání vnější hranici EU a zasluhuje si veškerou podporu,“ napsal na twitteru Kulhánek, který je v Litvě na návštěvě od pondělí.

Česká vláda už v srpnu rozhodla, že Litvě pošle 13,5 milionu korun na pomoc se zvládáním migrační vlny, která do země proudí z Běloruska. Vilnius uvádí, že od začátku roku přešlo nezákonně z Běloruska do Litvy přes 4100 migrantů. Tisíce dalších byly z hranic poslány zpět.

Litva se proto rozhodla postavit na hranici s Běloruskem plot, náklady se odhadují na 152 milionů eur (asi 3,9 miliardy Kč). Evropská komise (EK) slíbila přispět 12 miliony eur a Ukrajina a Estonsko se rozhodly poslat Litevcům stovky kilometrů plotu a ostnatého drátu.

„(Běloruský prezident Alexandr) Lukašenko pokračuje ve využívání ilegální migrace jako zbraně k vydírání Litvy a potažmo Evropské unie,“ prohlásil Kulhánek podle agentury AP při včerejším podpisu memoranda. „Musí být zastaven,“ dodal šéf české diplomacie.

Ministerstvo zahraničí ve včerejším komuniké uvedlo, že Kulhánek byl v Litvě od pondělí v doprovodu podnikatelské delegace. Ve Vilniusu jednal s litevským ministrem zahraničí Gabrieliusem Landsbergisem, premiérkou Ingrid Šimonytéovou a předsedkyní parlamentu Viktorijí Čmilytéovou-Nielsenovou.

Šéf české diplomacie se také setkal s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou, se kterou jednal o podpoře občanské společnosti. Přislíbil také podporu České republiky pro další sankce Evropské unie proti Lukašenkově režimu. Ministr také navštívil české vojáky na základně v Rukle, kde se v rámci alianční mise podílejí na posílení obranyschopnosti východního křídla NATO.

„Neumím si představit vhodnější dobu pro svou návštěvu než právě nyní, kdy je potřeba nahlas vyjádřit naši podporu Litvě. Situace na litevsko-běloruských hranicích nás skutečně znepokojuje. Migrace jako forma mezinárodního tlaku je naprosto nepřijatelná,“ uvedl ministr Kulhánek podle komuniké ministerstva zahraničí. To připomnělo, že Česko a Litva si letos připomínají 100. výročí navázání diplomatických vztahů a že už v létě do Litvy z Česka směřovala materiální pomoc za více než tři miliony korun.

V rámci návštěvy zahájil Kulhánek podnikatelské fórum. Vztahy obou zemí označil za vynikající a prostor pro obchodní spolupráci za velmi perspektivní.

Stejně jako Litva čelí vlně ilegální migrace z Běloruska také Polsko a Lotyšsko. Premiéři těchto zemí společně s předsedkyní estonské vlády v srpnu obvinili běloruského prezidenta z plánování a organizování nynější migrační krize na běloruských hranicích.

Podle těchto států i podle Evropské unie Lukašenko záměrně umožňuje migrantům z Blízkého východu a z Afriky přecházet přes společnou hranici, která je zároveň hranicí EU a schengenského prostoru volného pohybu. Chce se tak prý pomstít za sankce zavedené proti jeho režimu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek