Eurokomisař Gentiloni varoval před příliš brzkým zpřísňováním měnové politiky

06.09.2021
Euroskop, ČTK

Příliš brzké zpřísňování měnové politiky v eurozóně by bylo velkou chybou. Uvedl to eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni v rozhovoru s televizí Bloomberg. Evropská centrální banka (ECB), která nyní podporuje ekonomiku eurozóny rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů, bude o své měnové politice jednat ve čtvrtek.

„Monitorujeme inflaci v eurozóně. Měli bychom ji monitorovat velmi přesně, ale bez toho, abychom činili příliš brzké závěry,“ řekl Gentiloni během ekonomického fóra v italské obci Cernobbio. „Myslím, že by to byla velká chyba, protože panuje základní shoda na tom, že tato (vysoká) inflace je stále dočasným fenoménem,“ dodal. Evropa se podle Gentiloniho musí vyhnout chybám, které učinila během finanční krize před více než deseti lety v podobě „předčasného návratu k normálu“.

ECB doposud uváděla, že za růstem inflace stojí dočasné faktory. Někteří její představitelé nicméně tento týden varovali, že vzestup inflace by zčásti mohl získat trvalejší charakter. „Pokud tyto dočasné faktory povedou k vyšším inflačním očekáváním a k rychlejšímu růstu mezd, může to znamenat výrazný nárůst míry inflace v dlouhodobějším horizontu,“ uvedl například šéf německé centrální banky Jens Weidmann, který je členem Rady guvernérů ECB.

Viceprezident ECB Luis de Guindos tento týden upozornil, že ekonomika eurozóny roste rychlejším tempem, než se předpokládalo. To podle něj banka zohlední při rozhodování o své měnové politice. Někteří představitelé ECB vyzvali, aby banka už příští týden rozhodla, že začne omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů. De Guindos se k načasování začátku omezování nákupů dluhopisů přímo nevyjádřil, upozornil však, že silné hospodářské oživení vytváří prostor pro normalizaci měnové politiky.

Statistický úřad Eurostat ve svém rychlém odhadu uvedl, že inflace v eurozóně se v srpnu vyšplhala na tři procenta, což je nejvyšší úroveň téměř za deset let. Růst cen tak výrazně překračuje dlouhodobý cíl ECB, který je na dvou procentech. V červenci činila inflace v eurozóně 2,2 procenta.

Šéf řecké centrální banky Jannis Sturnaras, který je také členem Rady guvernérů ECB, nicméně agentuře Bloomberg tento týden řekl, že vzestup inflace v eurozóně se stále zdá pouze přechodný. Dodal, že ze srpnového výstupu inflace na tři procenta by se neměly vyvozovat příliš velké závěry. Většina odhadů podle něj naznačuje, že za růstem inflace stojí dočasné problémy v dodavatelských řetězcích způsobené pandemií covidu-19.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek