Před integrací západního Balkánu do EU je potřeba rozšířit Schengen, řekl premiér Babiš

02.09.2021
Euroskop.cz, ČTK, foto: Úřad vlády

Rozšíření Evropské unie o státy západního Balkánu je složitý proces, který potrvá dlouhou dobu. Brusel by měl do té doby nabídnout regionu perspektivu členství v schengenském prostoru volného pohybu. Na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku to včera řekl český premiér Andrej Babiš, podle kterého bude o návrhu v říjnu unijní summit. Pro přijetí Srbska do EU se ve svém včerejším projevu na fóru vyslovil šéf maďarského kabinetu Viktor Orbán a označil ho za klíčový stát.

„Proč nemluvíme o Schengenu? Rozšíření Schengenu je mnohem snazší než rozšíření Evropské unie,“ uvedl Babiš, jenž se konference účastnil v panelu vedoucích představitelů, který nesl název „Budoucnost Evropy – stát a vydržet“. Zopakoval také názor, že do schengenského prostoru by kromě členských zemí EU Chorvatska, Bulharska a Rumunska mělo být přijato také Srbsko.

Přijetí Srbska do EU

Maďarský premiér Orbán včera podle maďarské tiskové agentury MTI označil Srbsko za klíčový stát, jehož přijetí do EU je nezbytné z geopolitického a bezpečnostního hlediska. „Evropská unie potřebuje členství Srbska víc, než to potřebuje samo Srbsko,“ podtrhl Orbán. Ve své řeči se zaměřil na migraci a varoval před hrozbou migrační krize kvůli situaci v Afghánistánu.

Babiš považuje za „absurdní“, že například Bulharsko čeká už deset let na rozšíření Schengenu, když „přitom hlídá hranici lépe“ než některé schengenské země. „Z titulu bezpečnosti Evropy bychom měli vzít do Schengenu také země západního Balkánu, pokud splní podmínky. V první řadě Srbsko, protože Srbsko je na trase ilegální migrace a aktivně proti ní bojuje,“ řekl novinářům šéf české vlády po skončení jednání.

„Slovinský premiér Janez Janša slíbil, že to navrhne jako téma k diskusi na příští neformální Evropské radě 6. října,“ dodal Babiš. Slovinsko momentálně předsedá Radě EU, jeho prioritou je rozšíření EU o západní Balkán.

Bledské strategické fórum

Premiér diskutoval ve slovinském Bledu o budoucnosti Evropy. Zdroj: Úřad vlády

Nadšení obyvatel západního Balkánu pro vstup do EU klesá

Babiš hovořil na debatě, ve které evropští lídři diskutovali mimo jiné o unijní migrační politice. „Evropa by měla být silnou ekonomickou a vojenskou silou. Musíme definovat území a být silní, protože máme silné soupeře,“ odpověděl na otázku moderátora, jak by měla vypadat budoucí Evropa.

Srbský prezident Aleksandar Vučić připomněl, že nadšení obyvatel Srbska i dalších zemí regionu pro vstup do EU výrazně klesá. Dáno je to podle něj měnícími se podmínkami a nedodrženými sliby ze strany Bruselu.

Členství v EU zůstává strategickou prioritou Srbska, zároveň se však země do té doby „musí postarat sama o sebe“, řekl Vučić. Právě proto podle něj trojice balkánských lídrů přišla v červenci s vlastní iniciativou Open Balkan, která má v budoucnu zajistit volný pohyb osob a zboží mezi Srbskem, Severní Makedonií a Albánií.

Přehodnocení přístupového procesu

Se změnou současného přístupu sedmadvacítky vůči Balkánu souhlasil také předseda Evropského parlamentu David Sassoli. „Musíme přehodnotit přístupový proces o státy západního Balkánu. Současný vývoj nahrává třetím hráčům či přímo protivníkům,“ uvedl s tím, že EU vyčlenila pro tento region více prostředků na podporu integrace.

Fórum, konané každoročně od roku 2009, jeho organizátoři charakterizují jako hlavní mezinárodní konferenci ve střední a jihovýchodní Evropě, která nabízí platformu pro vyjádření a porovnání názorů na moderní společnost a její budoucnost. Účelem je umožnit účastníkům vyměnit si názory a hledat inovativní řešení současných a budoucích výzev a také usnadnit kontakty s regionálními i globálními činiteli.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek