Vláda navýšila rozpočet na předsednictví EU o 200 milionů

24.08.2021
Euroskop, čtk

Vláda v pondělí navýšila rozpočet předsednictví Česka v EU v druhé polovině příštího roku o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Po zasedání kabinetu o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zpráva o přípravách předsednictví, kterou včera vláda projednávala, konstatovala, že v některých položkách zřejmě bude původní rozpočet 1,24 miliardy korun nedostatečný.

Materiál hovoří také o dodatečném navýšení personálních kapacit o zhruba 30 míst ve státní službě a na stálém zastoupení v Bruselu. Podle ministryně by předsednictví bez navýšení rozpočtu nebylo na takové úrovni, aby dostatečně reprezentovalo.

Částka představuje kompromis

„Byly znovu probrány personální, technické kapacity, částka byla kompromisem,“ uvedla Schillerová. O nejvíc peněz požádaly ministerstvo zahraničí a úřad vlády.

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil při přípravě rozpočtu předsednictví o jeho nepřekročitelnosti, protože nechce plýtvat. Na konci června po kritice ekonomů, investorů a dalších osobností, kteří pokládali původní částku 1,24 miliardy korun za nedostatečnou, uvedl, že celkový rozpočet ještě navýší požadavky jednotlivých ministerstev.

Zpráva o přípravách zmiňuje vysokou míru nejistot, a to jak z hlediska reálných cen plnění zakázek a výsledku partnerských řízení, tak nepředvídatelnosti co do formy budoucích jednání vzhledem k vývoji epidemie covidu-19 a politickému vývoji včetně v EU. Pro rok 2022 autoři zprávy požádali o navýšení rozpočtu na akce a komunikaci o 148,6 milionu korun. Zpráva také uvádí, že vysoce pravděpodobné budou další nepředvídatelné výdaje přímo v roce 2022.

Navýšeno bude i personální zajištění

Personální navýšení bude podle zprávy představovat náklady do zhruba 41,5 milionu korun. Podle původního návrhu mělo přitom Česko zaměstnat kvůli předsednictví 200 lidí, z toho 58 v Bruselu. O téměř deset milionů korun pak má být navýšen rozpočet úřadu vlády na zajištění akcí, při nichž bude gestorem.

Na rozpočet předsednictví zároveň podle autorů návrhu nesmí dopadnout plošné škrty obsažené v návrhu státního rozpočtu na rok 2022, který počítá se snížením výdajů všech resortů o pět procent na provozní náklady.

V Česku se uskuteční 265 akcí

Celkově stát plánuje během předsednictví organizovat 265 akcí v Česku. Na Pražském hradě se má sejít summit premiérů a prezidentů, ministerstvo zahraničí bude navrhovat během předsednictví organizaci summitu EU-západní Balkán na úrovni hlav států a předsedů vlád a ke zvážení chce dát možné summity EU a USA a EU a Indie. Neformálních rad chce svolat 14.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek