Červencový přehled dění v EU

23.08.2021
Výběr bruselského dění v červenci 2021 očima analytika Ondřeje Krutílka.

1. července začaly fungovat covidpasy. EU zajistila jejich jednotný formát.

1. července Komise oznámila, že obchod mezi EU a Jižní Koreou kvete. Díky obchodní dohodě dvakrát rychleji.

5. července Komise představila kodex odpovědných obchodních a marketingových praktik v potravinářství. Podepsalo jej 65 signatářů.

5. července konstatoval nejnovější Eurobarometr, že 79 % Evropanů považuje změnu klimatu za velmi vážný problém. Čechů je takových 71 %.

6. července souhlasili europoslanci, že boj proti dětské pornografii na internetu může pokračovat. Trvalé řešení by mělo vzniknout do tří let.

6. července vznik nového rybolovního fondu podpořili poslanci Evropského parlamentu. Na rybolov EU v letech 2021-2027 vynaloží 6,1 mld. eur.

7. července Evropský parlament schválil, že prodopravní, energetickou a digitální infrastrukturu EU v letech 2021-2027 bude určeno 30 mld. eur. Na migraci půjde celkově cca poloviční objem peněz.

7. července Komise zveřejnila letní hospodářskou prognózu. Dle ní je opětovné otevírání ekonomik je hnacím motorem oživení. Na předcovidovou úroveň by se měl reálný HDP vrátit v posledním kvartále 2021.

7. července Komise informovala, že pravidla státní podpory pro zavádění vysokorychlostního internetu fungují. Podle Komise bude třeba jen relativně malých úprav.

8. července souhlasili europoslanci, že Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA posílí. Pomohl jí covid.

8. července Komise dala pokutu čtyřem německým automobilkám za kartel bránící zavádění přísnějších systémů kontroly emisí u nových dieselových aut. Výše: 875 189 000 eur.

8. července Komise vydalavýroční scoreboard týkající se fungování justice v jednotlivých členských státech. Během covidu pomohla digitalizace.

8. července Europoslanci podpořili nový sankční režim vůči třetím zemím. Důvodem sankcí by měla být i korupce.

9. července Komise oznámila, že chce liberalizovat služby poskytované architekty, inženýry, právníky, účetními, patentovými zástupci, realitními makléři a turistickými průvodci. A tak vydala doporučení. Ve většině členských států prý existuje „značný prostor pro další regulační zlepšení”.

9. července Komise zahájila veřejnou konzultaci týkající se návrhu revize nařízení o vertikálních blokových výjimkách (VBER). Potrvá do 17. září 2021.

10. července Komise uvítala, že se G20 shodla na globální minimální efektivní daňové sazbě ve výši nejméně 15 %.

12. července se Rada a Evropský parlament dohodly na posílení veřejné kontroly aktů EU v oblasti životního prostředí.

12. července Rada prodloužila protiruské hospodářské sankce o dalších šest měsíců do 31. ledna 2022.

12. července EU zřídila vojenskou výcvikovou misi EUTM Mozambique. Zatím s dvouletým mandátem.

13. července EU a Ukrajina odstartovaly strategické partnerství v oblasti nerostných surovin. Jde i o baterky do elektromobilů.

13. července Rada schválila první národní plány postcovidové obnovy. Radost mají Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Lotyšsko, Lucembursko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko a Španělsko. Česko v polovině měsíce prošlo hodnocením Komise.

13. července Rada zřídilaspolečný podnik pro evropskou vysoce výkonnou výpočetní techniku” (EuroHPC), který by měl pomoci rozvoji nové generace superpočítačů.

13. července Komise emitovala třetí sadu postcovidových dluhopisů. Tentokrát v hodnotě 10 mld. eur se splatností 20 let.

13. července Rada schválila dočasné osvobození od DPH pro činnosti týkající se nákupu a daru. Má EU v době covidu usnadnit nákup zboží a služeb za účelem jejich bezplatné distribuce členským státům.

13. července Komise zveřejnila pokyny k due diligence. Mají pomoci firmám při “řešení rizik nucené práce v dodavatelských řetězcích”.

14. července Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu podpořil vznik nového etického orgánu. Bude řešit např. střet zájmů komisařů, europoslanců nebo jejich asistentů.

14. července se Rada vyjádřila k rozpočtu EU na rok 2022. Zpravidla škrtala.

14. července Komise představila balík Fit for 55. 17 textů, které mají radikálně překopat život v EU, abychom byli jako kontinent do roku 2050 klimaticky neutrální. Pomoci i nová lesnická strategie uveřejněná dva dny nato.

15. července Komise předložila Soudnímu dvoru věc Česka za nedodržení unijních pravidel týkajících se odborných kvalifikací. A zdá se, že tím to nekončí. Problémy na Česko číhají i jinde.

15. července Komise navrhla zpřísnit vízový režim pro Bangladéš, Irák a Gambii s cílem zlepšit spolupráci v otázce navracení migrantů.

15. července Komise podpořená europoslanci zahájila právní kroky proti Maďarsku a Polsku. Tentokrát kvůli LGBTIQ.

19. července Komise zapracovala na “digitální suverenitě” EU. Spustila projekt dvou aliancí – pro polovodiče a pro průmyslové cloudy.

19. července Rada aktualizovala protiteroristický blacklist. Prodloužila jeho platnost o další půlrok.

19. července EU zahájila spor s ruskými státními podniky na půdě WTO, kvůli diskriminačnímu zadávání zakázek.

20. července Komise navrhla vodítka pro jednání o Gibraltaru, jehož status ve vztahu k EU stále není ošetřen. Brexit stále není u konce.

20. července Komise vyplatila makrofinanční pomoc Jordánsku. 250 mil. eur.

29. července EU oznámila, že 1,7 mld. eur na Globální partnerství pro vzdělávání. Chce pomoci více než miliardě dětí ve více než 90 zemích.

20. července Komise oznámila, že chce zpřísnit boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

22. července Komise oznámila, že zafinancuje 11 nových projektů zaměřených na boj proti (variantám) koronaviru. Na dvou se podílejí i Češi.

23. července Komise upravila pravidla pro poskytování státní podpory v kombinaci s podporou EU. Snazší má být i veřejná podpora zelené a digitální transformace.

23. července Komise zveřejnilavýroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU v členských státech.2. července Komise oznámila, že chcedále rozvíjet Východní partnerství. Pomoci mají i 2,3 mld. eur grantů a záruk.

29. července Komise přijala pokyny k prověřování budoucí infrastruktury z hlediska klimatického dopadu. Zajímat by měly energetické společnosti nebo provozovatele železniční dopravy.

30. července Komise schválila mapu regionální podpory Česka na období 2022-2027. Jako první z celé EU.

30. července si EU připravila půdu pro cílené protilibanonské sankce. Přijala “rámec”.6. července Komise představila další iniciativy na poli tzv. taxonomie. Například návrh standardu pro zelené dluhopisy (EUGBS). Reálně bude možné financovat jen udržitelné projekty.

Autor: Ondřej Krutílek, psáno pro Euroskop, foto Evropská komise

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality