Dálnice, rafty nebo volání v regionu bez poplatků. EU investuje do kandidátských zemí západního Balkánu

18.08.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Pokud se rozhodnete vybrat si jako vaší letní destinaci země západního Balkánu, brzy po příletu si budete moci všimnout řady veřejných i soukromých statků financovaných Evropskou unií. Týká se to nejen Chorvatska, které je od roku 2013 členem EU, Černé hory, Srbska, Republiky Severní Makedonie a Albánie, oficiálních kandidátských zemí, ale také Bosny a Hercegoviny a Kosova, které jsou potenciálními kandidátskými zeměmi.

Dálnice nebo třeba rafty v campech označené vlajkou Evropské unie a nápisem vysvětlujícím, že „tento projekt je hrazen EU“, toho si můžete všimnout při svých cestách po výše zmíněných zemích. Proč Unie takovéto projekty v zemích západního Balkánu podporuje? Dozvíte se v dnešním článku.

Moderní, ekologičtější a prosperující západní Balkán

Mimo své členské země podporuje Evropská unie také rozvoj partnerských zemí mimo EU. Finanční pomoc oficiálním kandidátským zemím a potenciálním kandidátským zemím má upevnit vzájemné vztahy s nimi a prosazovat evropské hodnoty a politiky ve světě, zároveň má ale také pomoci státům splnit kritéria členství v Unii a harmonizovat jejich standardy a politiky.

„Občané západního Balkánu jsou součástí Evropy a máme společný zájem pomoci těmto šesti partnerům posunout se vpřed v jejich cestě do EU. Ekonomickým a investičním plánem dokazujeme náš závazek poskytnout jim hlubokou a silnou podporu pro hospodářské oživení a reformy – pro moderní, ekologičtější a prosperující západní Balkán, který lépe asistuje svým občanům na cestě do EU,“ řekl vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell k příležitosti nového hospodářského a investičního plánu pro západní Balkán.

Tento poslední plán představil ke konci minulého roku a navazuje na předchozí programy se stejnými cíly. Až 9 miliard EUR mobilizovala Evropská komise na financování stěžejních investic v oblasti dopravy, energetiky, zelené a digitální transformace, aby v zemích podpořila udržitelný růst a zaměstnanost.

Volání v rámci regionu bez poplatků

Posledním výrazným finančním projektem Evropské unie v regionu bylo zrušení vzájemných roamingových tarifů mezi Albánií, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Kosovem, Srbskem a Severní Makedonií. O financování rozhodla Regionální rada pro spolupráci, která chce tímto podpořit evropskou integraci regionu.

Podle současné předsedkyně Regionální rady pro spolupráci Majlindy Breguové by v další fázi projektu měly být zrušeny poplatky také mezi balkánskými státy a členskými zeměmi Evropské unie. Kdy k tomu dojde zatím ale Breguová médiím nesdělila.

Vstup do EU zatím otázkou budoucnosti

V současné době jsou v přístupových jednání nejdál Černá hora a Srbsko. Přesto se odborníci zatím shodují, že k dalšímu navýšení počtu členských států EU dojde nejdříve mezi lety 2025 a 2030. V cestě jim stojí zejména Francie, která už v minulosti volala po reformách rozšiřovacího procesu, a stále silnější prosazování vlivu Číny, Ruska, Turecka a Spojených arabských emirátů na Balkáně.

Kdyby se region vlivem těchto aktérů nadále vzdaloval od evropských hodnot, znamenalo by to pro Evropskou unii velký bezpečnostní, ekonomický a politický problém. To je také důvod, proč je Unie v těchto zemích aktivní, upevňuje s nimi vztahy a prosazuje v nich evropské hodnoty.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek