Růst poptávky po oceli v EU a Británii na počátku roku zpomalil

17.08.2021
Euroskop, ČTK

Růst poptávky po oceli v Evropské unii a Británii se v prvním čtvrtletí letošního roku téměř zastavil. Mohla za to pandemie nemoci covid-19 a ekonomická nejistota. Zjevná poptávka po oceli se za leden až březen meziročně zvýšila jen o 0,9 procenta na 36,3 milionu tun, když v posledních třech měsících loňského roku díky zrušení některých koronavirových restrikcí stoupla o 3,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnila evropská asociace výrobců ocele Eurofer.

Údaj za čtvrté čtvrtletí revidoval Eurofer směrem vzhůru z původních 3,3 procenta. Byl to první růst poptávky za 12 měsíců, když v době pandemie poptávka výrazně klesala.

„Ačkoliv se zdá, že celkové hospodářské oživení v EU je nerovnoměrné a vystavené rizikům, oživení odvětví využívajících ocel a poptávky po oceli by měly v roce 2021 pokračovat,“ uvedl generální ředitel Euroferu Axel Eggert.

Eurofer očekává, že zjevná poptávka po oceli v letošním roce stoupne o 11,2 procenta na 143 milionů tun hlavně díky poptávce od výrobců aut a domácích spotřebičů a oživení evropské ekonomiky.

Dovoz oceli pokračuje v poklesu, i když pomalejším tempem. Za první čtvrtletí se snížil o 2,5 procenta po poklesu o 5,4 procenta v období říjen až prosinec 2020.

Zjevná spotřeba oceli měří produkci výrobců plus čistý dovoz minus čistý vývoz. Pro zajištění souladu zahrnuje prognóza na rok 2021 i Británii, která ale již opustila EU. Eurofer dodal, že po údajích za první čtvrtletí Británii z výpočtů odstraní a datovou řadu reviduje, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek