EU se snaží najít řešení pro afghánské pracovníky a jejich rodiny, uvedla EK

17.08.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie se společně se členskými státy snaží urychleně najít řešení pro přesídlení afghánských spolupracovníků a jejich rodin do bezpečí, uvedl v pondělí mluvčí Evropské komise. Kvůli situaci v Afghánistánu se dnes sejdou ministři zahraničí unijní sedmadvacítky, oznámil včera zároveň šéf diplomacie EU Josep Borrell.

Evropské země od víkendu zintenzivňují operace na evakuaci svých diplomatů i afghánských občanů, kteří jim poskytovali své služby, a to kvůli rychlému postupu radikálního hnutí Tálibán.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka Česko jedná o mezivládní spolupráci při evakuaci. Hamáček uvedl, že některé země ještě nebyly schopny své letouny do Kábulu dostat. Česko v této věci podle něj vede jednání „o nějaké formě mezivládní spolupráce s cílem pomoci co nejvíce lidem“. První let z Kábulu dosedl v Praze včera ráno, dopoledne vyrazil do Afghánistánu druhý armádní letoun.

„Záležitost je velmi naléhavá, bereme to vážně a pokračujeme v usilovné práci – společně se členskými státy – na implementaci rychlých řešení pro (afghánské pracovníky) a zaručení jejich bezpečnosti,“ uvedl mluvčí EK.

„Vzhledem k poslednímu vývoji v Afghánistánu a po intenzivním kontaktu s partnery v posledních dnech a hodinách jsem se rozhodl svolat mimořádné jednání ministrů zahraničí EU na zítřejší odpoledne pro první vyhodnocení,“ napsal Borrell na twitteru. „Afghánistán stojí na rozcestí. Ve hře je bezpečnost a zdraví jeho občanů, stejně jako mezinárodní bezpečnost,“ dodal šéf unijní diplomacie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek