Evropské akcie opět uzavřely na rekordu

06.08.2021
Euroskop, čtk

Evropské akcie ve čtvrtek počtvrté za sebou uzavřely obchodování na rekordu. K jejich růstu velkou měrou přispěly dobré hospodářské výsledky společností Siemens a Novo Nordisk. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 vzrostl o 0,36 procenta na 469,89 bodu. To představuje nejvyšší závěrečnou hodnotu za jeho existence.

Akcie německého průmyslového konglomerátu Siemens posílily o 2,6 procenta. Firma totiž zlepšila odhad celoročního zisku. Akcie dánské farmaceutické společnosti Novo Nordisk si díky překvapivě vysokému čtvrtletnímu zisku a zlepšení celoročního výhledu připsaly 5,2 procenta.

Oslabovaly nicméně akcie těžařských podniků, na které měl negativní dopad pokles cen železné rudy a základních kovů. Akcie německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas se propadly o šest procent v reakci na oznámení, že tržby podniku v Číně zasáhl bojkot západních značek, uvedla agentura Reuters.

Akciové trhy zůstávají zranitelné

Od začátku týdne už si index STOXX 600 připsal zhruba 1,8 procenta. Řada příznivých firemních výsledků totiž pomáhá kompenzovat obavy z šíření koronavirové mutace delta. „Zdá se, že akciové trhy jsou nyní poněkud zranitelné,“ upozornila nicméně šéfka investiční strategie ve společnosti RBC Wealth Management Frédérique Carrierová. „Nemůžeme vyloučit korekci,“ dodala.

Hlavni index německých akcií DAX si dnes připsal 0,33 procenta na 15.744,67 bodu. Index pařížské burzy CAC 40 vzrostl o 0,52 procenta na 6781,19 bodu, index londýnské burzy FTSE 100 ale o 0,05 procenta klesl a den uzavřel na hodnotě 7120,43 bodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek