Příhraniční oblasti budou spolupracovat v rámci Asociace euroregionů ČR

30.07.2021
Euroskop.cz, ČTK

Příhraniční oblasti budou spolupracovat v Asociaci euroregionů České republiky. Memorandum o vzájemné spolupráci v Liberci podepsali zástupci 13 českých euroregionů, Regionální rozvojové agentury Vysočina a Sdružení obcí Vysočiny. Asociace chce prosazovat společné zájmy v Evropské unii, spojení v asociaci euroregionům umožní lépe spolupracovat při přípravě přeshraničních dotačních programů v novém období 2021-2027.

„Zkušenosti z posledního koronavirového roku, kdy byly překvapivě po 30 letech úplně zavřené hranice, ukázaly, jak jsou spolupráce a společný postup při řešení problémů důležité,“ řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta, který je zároveň předsedou nejstaršího euroregionu v zemi – Euroregionu Nisa. Analýza Evropské komise podle něj ukázala, že příhraniční oblasti, kde působí euroregiony, se se situací vyrovnaly lépe než tam, kde taková organizace chybí. „V rámci asociace máme možnost připravit se na podobné události a vytvořit společné krizové plány,“ dodal.

Díky asociaci mohou euroregiony lépe spolupracovat při přípravě přeshraničních dotačních programů a na přípravě fondů malých projektů tak, aby peníze z EU šly v příhraničí na skutečné potřeby těchto regionů a jejich obyvatel. Asociace bude také usilovat o snížení administrativní zátěže u fondu malých projektů, z nichž se financují především projekty přeshraničního setkávání a spolupráce. „Také chceme společně propagovat přeshraniční spolupráci a její výsledky,“ dodal Půta.

Euroregion Nisa byl založen jako první v Česku a také ve střední a východní Evropě v listopadu 1991, a letos tak oslaví 30 let. Je sdružením měst, obcí a dalších subjektů, česká část zahrnuje čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek. Předlohou pro jeho založení se staly německo-nizozemské euroregiony, které fungovaly v Evropě od roku 1950. Euroregion Nisa leží v oblasti, kde se stýkají hranice Německa, Polska a Česka. Na ploše 13.000 kilometrů čtverečních žije 1,74 milionu lidí. Největším městem je stotisícový Liberec.

Dnes už jsou podobné euroregiony podél celé české hranice a zahrnují na české straně více než tisíc měst a obcí v nichž žijí čtyři miliony lidí. Do euroregionů tak spadá zhruba 40 procent Česka. V končícím programovacím období podpořily projekty za 81,7 milionu eur (v přepočtu přes dvě miliardy korun). Srovnatelný objem peněz by chtěla asociace získat i v novém programovacím období.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek