Pět filmů podpořených EU získalo ocenění na filmovém festivalu v Cannes

30.07.2021
Euroskop, Kreativní Evropa, European Commission

Pět filmů podpořených programem Kreativní Evropa MEDIA obdrželo ocenění na letošním 74. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který se konal 6. – 17. července.

5 filmů podpořených EU oceněných v Cannes

5 filmů podpořených EU oceněných v Cannes. Zdroj: Creative Europe MEDIA

Film Titane od francouzské režisérky Julie Ducournauové, který získal podporu z EU, jako hřeb večera dokonce obdržel prestižní Zlatou palmu.

Film Compartment n.6 od finského režiséra Juha Kuosmanena získal Grand Prix. Snímky Lamb od islandského režiséra Valdimara Jóhannssona a Prayers for the Stolen od režisérky Tatiany Huezové získaly ocenění v kategorii „Un certain regard“. Film Olga od francouzského režiséra Elieho Grappa získal ocenění v soutěži „La Semaine de la Critique“.

O ocenění na filmovém festivalu v Cannes soutěžilo celkem 17 filmů podpořených programem Kreativní Evropa MEDIA a to v několika kategoriích. Celkově skrz program Kreativní Evropy MEDIA investovala Evropská unie 2,1 milionu eur při podpoře vývoje a distribuce těchto 17 snímků.

Podpořené snímky a mnohé další produkce budou zahrnuty v budoucích kampaních programu MEDIA, jež podporuje audiovizuální průmysl již přes 3 dekády.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek