ECDC přeřadila část řeckých ostrovů mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy

30.07.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) dnes přeřadilo 13 řeckých ostrovů v Egejském moři mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters. ECDC tím důrazně varuje před cestováním do těchto oblastí. Mezi ostrovy, které jsou na mapě ECDC vyznačeny tmavě červenou, jsou populární turistické destinace jako Santorini, Mykonos či Rhodos. Před týdnem přeřadil úřad do tmavě červeného stupně i největší řecký ostrov Krétu.

ECDC hodnotí evropské regiony na čtyřstupňové škále od zelené, která vyznačuje nejnižší míru rizika nákazy, až po tmavě červenou. V ní jsou v současnosti zařazené Kypr, Nizozemsko, velká část Španělska či Korsika. Hodnocení se odvozuje například od počtu nových případů nákazy koronavirem za posledních 14 dní na 100.000 obyvatel. Hodnocení zveřejňuje ECDC každý čtvrtek.

Hodnocení ECDC využívají státy Evropské unie, když stanovují svá vlastní pravidla pro cestování a návrat z jednotlivých zemí a regionů. To částečně platí i pro Českou republiku, která má vyznačené tmavě červenou na své cestovatelské mapě například Nizozemsko, Británii, Španělsko či Kypr. Řecko je v červeném stupni, který poukazuje na středně vysokou míru rizika nákazy.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek