ČR žádá o uznání statusu země bez výskytu ptačí chřipky

29.07.2021
Euroskop.cz, ČTK

Česká republika zažádala Světovou organizaci pro zdraví zvířat (OIE) o uznání statusu země bez výskytu ptačí chřipky. Mělo by to pomoci zahraničnímu obchodu, sdělili ČTK zástupci Státní veterinární správy. Letos bylo v ČR vyhlášeno 37 ohnisek chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí.

V pondělí uplynul měsíc od ukončení opatření v posledním letošním ohnisku v Mladé Boleslavi – Čejeticích. OIE však letos aktualizovala pravidla, takže státy můžou o změnu statusu požádat již po 28 dnech, zatímco dříve bylo období tříměsíční.

„Věříme, že poté, co Světová organizace pro zdraví zvířat zveřejní na svém webu informaci, že je ČR zemí bez výskytu ptačí chřipky, dojde ze strany třetích zemí v brzké době ke zrušení veškerých omezení bránicích plnému obchodování s drůbeží a ptactvem,“ sdělil ČTK ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Kvůli chřipce letos omezilo s ČR obchod 11 států mimo EU – Rusko, Tchajwan, Ukrajina, Bělorusko, Spojené arabské emiráty, Singapur, Hongkong, Filipíny, Mexiko, Kazachstán a Kuvajt. Dlouhodobě platí omezení ze strany Číny a Japonska.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé chovatelé už netrpělivě na prohlášení ČR jako země prosté chřipky čekají. „Velice to pomůže při exportu především násadových vajec do třetích zemí, kde u těchto chovatelů došlo k velkým ekonomickým ztrátám,“ uzavřela.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek