USA nemění cestovní restrikce, včetně těch týkajících se EU

27.07.2021
Euroskop.cz, ČTK

Spojené státy ponechávají v platnosti dosavadní režim omezující přístup na americké území, včetně zákazu cest pro většinu cizinců ze zemí schengenského prostoru. Médiím to včera sdělil zástupce Bílého domu. Odvolával se přitom na hrozbu koronavirové mutace delta, která v USA přispívá k nové vlně epidemie covidu-19.

Podle agentury Reuters se o pravidlech cestování hovořilo na páteční schůzi vysoce postavených pracovníků Bílého domu a včerejší oznámení znamená, že dlouhotrvající restrikce v nejbližší době zůstanou v platnosti. Při setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem téma před několika dny připomenula německá kancléřka Angela Merkelová a Biden uvedl, že jeho vláda věc projednává.

„Vzhledem k tomu, kde se dnes nacházíme v souvislosti s variantou delta, USA v tuto chvíli zachovají existující cestovní restrikce,“ řekl včera zástupce Bílého domu, který novináře o aktuálním stanovisku vlády informoval pod podmínkou anonymity.

Do USA tak nadále nemohou cestovat turisté z 28 evropských zemí včetně členů schengenského prostoru, z Číny, Indie nebo Brazílie. Stále také platí omezení na pozemních hranicích s Kanadou a Mexikem. „Bude to rána pro aerolinky a turistický ruch a jejich naděje, že se z letní sezony podaří něco zachránit. Ale ze všeho nejvíc pro rodiny, které se zoufale chtějí znovu sejít,“ komentoval včerejší vývoj zpravodaj britské BBC Jon Sopel.

V USA aktuálně podle oficiálních údajů panuje výrazně horší epidemická situace než v řadě evropských zemí včetně ČR a Slovenska, nemluvě o Číně. V míře proočkovanosti zase USA už řada zemí EU předstihla, podobně jako Čína. Agentura AP připomíná, že většina kontinentální Evropy zrušila cestovní omezení pro Američany, kteří jsou plně naočkovaní proti covidu-19. Británie stále většině příchozích z USA nařizuje karanténu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek