Ministři financí schválili další čtyři plány obnovy, na český dojde v září

27.07.2021
Euroskop.cz, ČTK

Ministři financí zemí Evropské unie včera definitivně schválili druhou skupinu národních plánů obnovy, díky nimž si členské země mezi sebe rozdělí peníze z mimořádného fondu na pokrizové oživení ekonomik. Po 12 státech z první skupiny se včera dostalo na Chorvatsko, Slovinsko, Litvu a Kypr. Český plán obnovy, který minulý týden odsouhlasila Evropská komise, by měli ministři schválit na své příští schůzce v září.

Komise začíná na základě plánů rozdělovat 672,5 miliardy eur (přes 18 bilionů korun) z balíku, na který si od června začala bezprecedentně půjčovat peníze vydáváním společných dluhopisů. Unie se dohodla celkem na 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má nejméně 37 procent objemu peněz mířit na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci. Komise také po jednotlivých státech požaduje reformy, které by měly zajistit fungování ekonomik v delším časovém horizontu.

„Musíme tyto finance využít nejlepším možným způsobem, abychom se zotavili z této krize a vytyčili cestu k odolné, zelenější a digitálnější Evropě,“ prohlásil po včerejší videokonferenci slovinský ministr financí Andrej Šircelj, jehož země v současnosti sedmadvacítce předsedá. Slovinsko, Chorvatsko, Litva a Kypr doplňují počet zemí se schválenými plány na 16. V první skupině se dostalo na Itálii a Španělsko, které si mezi sebe jako největší příjemci rozdělí zhruba třetinu dotací z fondu. Schváleny již byly i plány Německa, Francie či Slovenska.

Ten český odsouhlasila komise zatím jako poslední a ministři by jej měli definitivně schválit po prázdninách. Aby země mohla vyčerpat celých zhruba 180 miliard korun, na něž má nárok, musí podle komise vyřešit problémy se střetem zájmů vrcholných politiků. Podle jarního závěru auditu komise je ve střetu zájmů premiér Andrej Babiš, který ovládá holding Agrofert, i když jej vložil do svěřenských fondů. Babiš tento závěr odmítá.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek