Evropská komise navrhla vytvořit úřad dohlížející na boj proti praní špinavých peněz

21.07.2021
Euroskop, ČTK

Evropská komise v úterý navrhla vytvoření nového orgánu, který má dohlížet na boj proti praní špinavých peněz. V rámci dosud ne zcela úspěšného tažení proti legalizaci nezákonných zisků či financování terorismu chce také exekutiva Evropské unie zlepšit spolupráci národních úřadů či omezit nejvyšší částku transakcí v hotovosti na 10.000 eur (255.000 korun).

Balíček návrhů předložených komisí je reakcí na skandály s podezřelými transakcemi v bankách několika států, v posledních letech například Dánska, Estonska, Lucemburska, Španělska či Nizozemska.

„Každý nový skandál s praním peněz je zbytečný – a měl by nás upozornit na fakt, že jsme ještě neuzavřeli všechny mezery v našem finančním systému,“ řekl včera místopředseda komise Valdis Dombrovskis. Dodal, že EU v minulých letech sice přijala „jedna z nejtvrdších“ pravidel na celém světě, avšak musí je důsledně uplatňovat všechny členské státy.

Právě v tom má pomoci nový Úřad proti praní špinavých peněz (AMLA), který by měl mimo jiné koordinovat činnost orgánů členských zemí. Úřad bude mít za úkol vytvořit jednotný systém dohledu pro celou unii a zároveň přímo sledovat operace „nejrizikovějších finančních institucí“, u nichž hrozí nelegální operace.

Uplatňování pravidel proti praní peněz se má zároveň nově rozšířit i na trh s kryptoměnami jako je bitcoin. Díky tomu by podle komise měly být zcela dohledatelné původy všech transakcí, což má zabránit například jejich využívání k financování terorismu.

Komise chce také znesnadnit nekalé finanční operace s využitím hotovosti, které komplikuje jejich odhalení. Nejvyšší povolené transakce s hotovými penězi proto nemají v zemích EU přesáhnout 10.000 eur. Zhruba dvě třetiny členských států již uplatňují své vlastní limity a země, které je mají pod stanovenou částkou, je nebudou muset měnit.

Aby dnešní návrhy dostaly závaznou podobu, musí je nejprve schválit členské země a Evropský parlament. To může trvat i několik let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek