EMA začala posuzovat vakcínu proti covidu-19 firem Sanofi a GlaxoSmithKline

21.07.2021
Euroskop, ČTK

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala posuzovat vakcínu proti covidu-19 od francouzské farmaceutické společnosti Sanofi Pasteur a britské GlaxoSmithKline (GSK). Přípravek Vidprevtyn by se v případě schválení mohl stát pátou vakcínou proti covidu, která se může nouzově používat na území Evropské unie. O zahájení průběžného hodnocení v úterý EMA informovala na svých stránkách.

Vidprevtyn je vakcína na bázi bílkovin, má umožnit tělu produkovat protilátky proti viru. Vakcína používá stejnou technologii jako jedna z vakcín proti sezónní chřipce společnosti Sanofi. GSK dodá adjuvant, tedy látku posilující účinek. Podle dostupných údajů z laboratorních testů a prvních klinických studií na dospělých by přípravek mohl chránit před onemocněním covid-19, uvedla EMA. Průběžný proces bude pokračovat, dokud nebude mít agentura dostatek podkladů pro to, aby mohla přijmout žádost o registraci vakcíny na trhu Evropské unie.

Zatím není zřejmé, kdy bude proces hodnocení dokončen. Sanofi Pasteur a GSK věří ve schválení do konce roku, uvedl Reuters. EMA schválení vakcíny pouze doporučuje, konečné rozhodnutí o registraci na unijním trhu je na Evropské komisi.

V EU byly dosud schváleny čtyři vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. EMA aktuálně posuzuje další čtyři vakcíny – CureVac, Novavax, Sinovac a Sputnik V.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek