Kvůli neochotě uzavřít rámcovou dohodu s EU ponese Švýcarsko následky v energetice

08.07.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Na jaře jsme vás informovali o neúspěšných vyjednáváních o rámcové dohodě mezi EU a Švýcarskem, která měla upravovat budoucí vztahy mezi aktéry. Koncem června Švýcarsko po sedmi letech jednání ukončilo a dalo tak najevo, že nemá zájem o další sbližování s Evropskou unií. Švýcarsku tak nyní hrozí odstřihnutí od energetického trhu.

Ztráta přístupu na evropský trh s elektřinou, takto vypadá cena za nepodepsání rámcové smlouvy s EU, která měla upravit vztahy se Švýcarskem, a především je zjednodušit a zpřehlednit. Od 1. července nebudou certifikáty švýcarského původu, které dokazují, že kupovaná a prodaná elektřina je vyráběna z obnovitelného zdroje, přijímány členskými zeměmi EU.

Důsledky pro Švýcarsko

„Švýcarsko postupně ztratí privilegované spojení s evropskou přenosovou soustavou. V důsledku menšího propojení a spolupráce bude švýcarský energetický systém méně efektivní a pro švýcarské spotřebitele to bude znamenat více nákladů,“ vyjádřila se Evropská komise agentuře Bloomberg. To samé potvrdil i člen švýcarské Zelené liberální strany Martin Baeumle: „Bude náročnější udržet stabilitu sítě.“

Navzdory tomu, že se už ve Švýcarsku hovoří o předpokládané menší stabilitě domácí sítě a možné hrozbě blackoutů, scénáře v podobě rozsáhlých výpadků elektřiny jsou prozatím vzdálené. Přesto je Švýcarsko v zimě silně závislé na dovozu elektřiny, v zemi se tak už nyní vedou debaty o tom, že není dobré do budoucna příliš spoléhat na import energie.

Švýcarská domácí čistá energie

Jedním takovým výstupem z debat je vládní návrh na rozšíření vlastní výroby především z vodních a dalších obnovitelných zdrojů. Země se snaží urychlit rozšiřování produkce domácí čisté energie, aby posílila svou bezpečnost a postavení na mezinárodním poli.

Není to však jen energetický sektor, který je v ohrožení. Na konci května přišlo Švýcarsko o přístup na unijní trh se zdravotnickým zbožím. Následovat mají i produkty z oblasti strojírenství a chemie. Část Švýcarů nicméně věří, že Evropská unie klame a bude nakonec pokračovat ve spolupráci prostřednictvím sektorových dohod.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek