Británie chce po brexitu zajistit úřadům větší volnost při podpoře podniků

01.07.2021
Euroskop, ČTK

Nové zákony, které mají v Británii po brexitu nahradit pravidla Evropské unie pro poskytování státní pomoci, zajistí britské vládě a místním samosprávám větší volnost při podpoře podniků. Uvedl to ve středu britský ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng.

Vláda podle ministra využívá „nově nalezené svobody“ po brexitu, aby „zmocnila veřejné úřady po celé Británii k poskytování finanční podpory bez zatěžující byrokracie“. Vláda tvrdí, že nové zákony umožní rychlejší pomoc podnikům prostřednictvím dotací či půjček, poznamenal server BBC.

Podle vlády však nebudou nová pravidla znamenat zachraňování neperspektivních podniků. Budou rovněž zahrnovat opatření, která zajistí, aby se úřady v Británii při nabídce podpory nedostaly do vzájemného soupeření, které by mohlo vést k přesouvání podnikatelských aktivit a pracovních míst z jedné části Británie do druhé.

Matthew Fell z Konfederace britského průmyslu (CBI) uvedl, že nový systém se může stát „užitečným nástrojem k naplnění vládních ambicí v ekonomice“. Dodal, že pravidla EU pro státní pomoc byla příliš často omezující a byrokratická.

Podoba britských zákonů se ale zřejmě stane předmětem důkladného zkoumání ze strany Evropské unie, která vyjádřila obavy, že Británie by novými pravidly mohla narušit hospodářskou soutěž. Někteří odborníci navíc varují, že větší flexibilita nových zákonů přinese i větší nejistotu kolem státní pomoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek