Varianta delta se šíří Evropou. Druhé pandemické léto, tentokrát s indickou mutací

24.06.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Optimistický výhled na letní prázdniny kazí šíření varianty koronaviru s označením delta, která byla poprvé identifikována v Indii, odkud se dále šířila do Velké Británie a posléze do Evropy. Evropané se obávají, že jim takzvaná indická varianta zničí plány na dovolenou, odborníci mezitím apelují na veřejnost, aby se nechala očkovat.

Velká Británie měla původně zrušit všechna koronavirová omezení podniků toto pondělí, kvůli takzvané indické variantě ale posunula finální uvolnění o měsíc, tedy na 19. července. Zemi se podařilo naočkovat 60 % své populace dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19, přičemž 80 % má alespoň jednu dávku. Varianta delta nicméně ve Spojeném království představuje už 99 % infekcí.

Mezera mezi první a druhou dávku na vině

Jelikož se tato varianta pomalu rozšiřuje i do kontinentální Evropy, členské země Evropské unie sledují, jak se případy varianty, která se oproti původnímu viru šíří o 97 % rychleji, promítnou do počtu vážně nemocných a úmrtí. Co se počtu hospitalizací týče, riziko se novou variantou zdvojnásobilo. Úmrtí ve Velké Británii nicméně zůstávají stabilní a nízká, většinou v jednociferných číslech.

Co ve Spojeném království způsobilo převahu varianty delta? Země dlouho otálela se zákazem cestování z Indie. Rozhodla se k němu až 23. dubna. Mezitím do Velké Británie přijelo 425 pozitivně testovaných cestujících z Indie. V dubnu bylo první dávkou vakcíny naočkováno 63 % Britů, dvěma dávkami pouze 23 %.

Právě tato mezera mezi dávkami byla podle odborníků rozhodující. Věří, že ochrana, kterou lidé získají očkováním, bude dostatečná i proti variantám jako je delta, pouze ale bude očkování pokračovat současným tempem a lidé dostanou obě dávky. Účinnost vakcín je totiž procentuálně vyšší po podání obou dávek.

Běžný vývoj virů

Podle klinického profesora veřejného zdraví na univerzitě v Newcastlu Allyson Pollocka lidé nemusí být znepokojeni. „Veřejnost by se neměla obávat variant covidu-19, jedná se o běžný vývoj virů.“ Zároveň ale zdůrazňuje, že by vlády měly posílit své systémy kontroly veřejného zdraví, aby dokázaly flexibilně řešit lokální ohniska. V tomto ohledu byl podle něj přístup britské vlády příliš centralizovaný.

Členské státy Evropské unie jako Německo, Belgie a Irsko zůstávají ostražité a zavedly přísnější požadavky pro vstup britských občanů. Přesto v Německu přestavuje varianta delta 6 % případů nakažení a podíl se stále zvyšuje. Oproti tomu například Španělsko nezaujalo striktní přístup pro Brity cestující do země a podle posledních zpráv má méně než 1 % nakažených variantou delta.

Za středu přibylo v České republice 161 nakažených, o 33 více než minulou středu. Zatím bylo celkově nahlášeno sedm případů varianty delta. Za včerejšek zdravotníci podali 110 tisíc dávek vakcín proti covidu-19.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek