Maďarská centrální banka zvýšila základní úrok, od pandemie je první v EU

23.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Maďarská centrální banka včera zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,3 procentního bodu na 0,9 procenta. Stala se tak první v Evropské unii, která tak učinila od začátku pandemie. Růst sazeb je nepatrně výraznější, než čekali analytici. Banka tak reaguje na rostoucí cenové tlaky v souvislosti s rychlejším zotavením ekonomiky z dopadů pandemie.

Rozhodnutí předcházelo varování zástupců centrální banky, že tento měsíc začne cyklus zvyšování sazeb s cílem zastavit růst inflace. Analytici podle agentury Reuters v průměru čekali zvýšení o čtvrt procentního bodu.

Maďarsko chce dostat inflaci pod kontrolu

„Měnová rada bude pokračovat v cyklu zvyšování úrokových sazeb, dokud se výhled pro inflaci nestabilizuje v blízkosti cíle centrální banky,“ píše se ve včerejším prohlášení.

Banka usiluje o to, aby se inflace pohybovala v rozpětí od dvou do čtyř procent. V květnu však inflace činila 5,1 procenta. „Dostaneme inflaci pod kontrolu,“ prohlásil včera guvernér centrální banky György Matolcsy.

Centrální banka včera předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace činit v průměru 4,1 procenta. V příštím roce pak očekává pokles na 3,1 procenta. Nové prognózy banky rovněž ukázaly, že hrubý domácí produkt (HDP) Maďarska by se měl v letošním roce zvýšit o 6,2 procenta a napřesrok o 5,5 procenta.

Následovat bude zřejmě Česká republika

„Vzhledem k předpokládanému zesílení hospodářského oživení a pokračujícímu růstu inflace v příštích čtvrtletích očekáváme další zvyšování úroků ve druhé polovině letošního roku,“ uvedl ekonom Liam Peach ze společnosti Capital Economics.

Jako druhá v EU, kdo zvýší sazby, zřejmě bude Česká republika. Ekonomové, které oslovila ČTK, se shodují, že úrokové sazby na svém středečním zasedání zvýší i bankovní rada České národní banky (ČNB). Centrální banka podle nich zahájí postupnou normalizaci měnové politiky, další růst sazeb by totiž podle jejich odhadů měl následovat v srpnu a na podzim. Důvodem jsou obavy z inflace, což souvisí s očekávaným ekonomickým oživením. Základní úrok ČNB podle analytiků ve středu zvýší o 0,25 bodu na 0,5 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) naopak drží hlavní úrokovou sazbu na nule. Svou mimořádně uvolněnou měnovou politiku zatím ponechává beze změn.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek