Evropský parlament vyhlásil Cenu Daphne Caruanové Galiziové za žurnalistiku

23.06.2021
Evropský parlament, Euroskop

  • Cena se uděluje každoročně za vynikající žurnalistiku, která prosazuje nebo hájí základní hodnoty EU
  • Vítěze vybírá nezávislá porota složená ze zástupců tisku a občanské společnosti
  • Peněžní odměna činí 20 000 eur
  • Slavnostní předání proběhne v polovině října, v den výročí zavraždění Daphne Caruanové Galiziové

V úterý 22. června Evropský parlament oficiálně spustil stránky věnované ceně Daphne Caruanové Galiziové za žurnalistiku a vyzval k zasílání příspěvků.

Cena bude každoročně udílena za vynikající žurnalistiku, která prosazuje nebo hájí základní zásady a hodnoty Evropské unie, jako je lidská důstojnost, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a lidská práva.

O cenu se mohou ucházet profesionální novináři jako jednotlivci i týmy bez ohledu na státní příslušnost, pokud zašlou reportáž, kterou zveřejnila nebo odvysílala média v některém z 27 členských států Evropské unie.

Vítězný příspěvek vybere nezávislá porota složená ze zástupců tisku a občanské společnosti z 27 evropských členských států a zástupců hlavních evropských sdružení novinářů. Slavnostní předání cen se bude konat každý rok v polovině října, kdy byla Daphne Caruanová Galiziová zavražděna. V roce 2021 to bude čtvrtek 14. října a předání proběhne v Evropském parlamentu.

Cena i finanční odměna ve výši 20 000 eur je projevem podpory, kterou Evropský parlament poskytuje investigativní žurnalistice, a svědčí o významu, který přikládá svobodě tisku. V usnesení přijatém v květnu 2018 poslanci například vyzvali země EU, aby zajistily odpovídající veřejné financování a podporovaly sdělovací prostředky tak, aby mohly být pluralitní, nezávislé a svobodné.

Novináři mohou své příspěvky zasílat pouze online přes stránky https://daphnejournalismprize.eu/

Vyhlášení ceny Daphne Caruanové Galiziové
Tisková konference k vyhlášení novinářské ceny Daphne Caruanové Galiziové. Zdroj: Evropský parlament

Kdo byla Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová byla maltská novinářka, bloggerka a protikorupční aktivistka. Ve svých reportážích se intenzivně zabývala korupcí, praním peněz, organizovanou trestnou činností, prodejem občanství a účastí maltské vlády na kauze Panama Papers. Kvůli své práci čelila pronásledování a výhrůžkám. Zemřela dne 16. října 2017 po výbuchu bomby, která byla nastražena v jejím automobilu. Způsob, jakým maltské orgány postupovaly při vyšetřování její vraždy, vyvolal skandál, který vedl až k odstoupení premiéra Josepha Muscata. Průběh vyšetřování kritizovali v prosinci 2019 i poslanci Evropského parlamentu a vyzvali Evropskou komisi, aby přijala příslušná opatření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek