Evropská platforma pro boj proti bezdomovectví

22.06.2021
Komise

Zhruba před měsícem na sociálním summitu v Portu se instituce EU zavázaly, že budou chránit a poskytovat rovné příležitosti a důstojnou práci pro všechny občany EU.

Na včerejší konferenci v Lisabonu, kterou organizovala Komise, portugalské předsednictví a Evropská federace národních organizací pracujících s bezdomovci (FEANTSA) byla zahájena Evropská platforma pro boj proti bezdomovectví. Ta je určena k dialogu, sdílení dobré praxe a monitoringu mezi členskými státy jejichž cílem je boj proti bezdomovectví. Boj proti bezdomovectví se tak jednou z priorit sociální Evropy.

Zahájení společné platformy je počátkem procesu společného porozumění a zároveň závazku konkrétního pokroku. Je to příležitost jak spolupracovat na úrovni měst a místních aktérů a poskytovatelů služeb a umožnit jim výměnu názorů, znalostí a postupů v dané věci.

Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Mezi hlavní cíle patří;

  • Nikdo nebude spát na ulici kvůli nedostatku přístupného, bezpečného a vhodného nouzového ubytování
  • Nikdo nebude žít v nouzovém nebo přechodném ubytování déle, než je nutné pro úspěšný přechod na trvalé bydlení
  • Nikdo nebude propuštěn ze žádného zařízení (věznice, nemocnice, pečovatelské zařízení), aniž by obdržel nabídku vhodného bydlení
  • Nikdo by neměl být diskriminován kvůli svému stavu bezdomovectví
  • Nikdo by neměl být vystěhován bez pomoci vhodného řešení bydlení, pokud je to nutné

Během konference byly uděleny i ceny Ending Homelessness Award 2021 třem projektům z členských států EU. Projekty byly podpořeny Evropským sociálním fondem a Fondem pomoci nejchudším osobám. Na první místě se umístil projekt Bydlení především z Moravskoslezského kraje na druhém místě pak portugalský projekt É Uma Mesa, který se zabývá podporou sociální integrace bezdomovců a na třetím místě se umístil italský projekt Bydlení především.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek