Češka Lucie Faulerová laureátkou Ceny EU za literaturu 2021

19.06.2021
Euroskop, European Union Prize for Literature, Kancelář Evropské komise v ČR

V květnu tohoto roku byli vyhlášeni letošní laureáti Ceny Evropské unie za literaturu, mezi nimiž je i česká autorka Lucie Faulerová se svým románem Smrtholka. V Bruselu koncem září proběhne slavnostní předání cen.

Spisovatelka, redaktorka a scénáristka Lucie Faulerová (1989) získala titul na Univerzitě Palackého v Olomouci a debutovala románem Lapači prachu, který přitáhl pozornost čtenářů i kritiků a v roce 2017 byl nominován na ceny Magnesia Litera a Jiřího Ortena. Dočkal se též překladu do španělštiny a brzy se dočká německého vydání. V roce 2016 byla autorce udělena cena Magnesia Litera za knihu BRNOX – Průvodce brněnským Bronxem, na které spolupracovala s konceptuální umělkyní Kateřinou Šedou. Knihu Smrtholka, s níž se Lucie Faulerová umístila mezi laureáty Ceny EU za literaturu, vydala v roce 2020 a získala s ní též ocenění Magnesia Litera v prozaické kategori Palmknihy Litera za prózu.

Lucie Faulerová

Lucie Faulerová, zdroj: www.euprizeliterature.eu/authors/lucie-faulerova

Román vypráví příběh mladé protagonistky Marie, která se vyrovnává s ničivými důsledky rodinné tragédie. Její sestra spáchá sebevraždu a Marie svádí vinu na sebe. Osamělá sedí v kupé vlaku, který ujíždí dál a dál, stejně jako její myšlenky – na vlastní sebevraždu, na její rodinu, na krásné vzpomínky na zemřelou sestru – proč to udělala? Marie sleduje krajinu z okna vlaku a přitom přemítá o všech možnostech své vlastní sebevraždy, ale zároveň o tom, jak se vyrovnat se životem a tragédiemi, které klade do cesty, a žít dál.

Cena Evropské unie za literaturu

Cena Evropské unie za literaturu, udělovaná od roku 2009, si dává za cíl poukázat na bohatství současné evropské literární tvorby v oblasti beletrie, protože knihy a literatura zaujímají v kultuře a ve vzájemném poznávání výsadní místo.

Ocenění jsou udělována spisovatelům a spisovatelkám ze 41 evropských zemí. Jejich hlavním cílem je zviditelnit autory na mezinárodním knižním trhu, propagovat kulturu jednotlivých států a podporovat mezikulturní dialog. Udílení cen je organizováno Evropskou komisí, Radou evropských spisovatelů, Federací evropských vydavatelů a Evropskou federací knihkupců.

V roce 2021 Cenu EU za literaturu získalo 13 vybraných zemí:

  • Albánie: Enkel Demi (pen name Tom Kuka), Flama (Calamity)
  • Arménie: Արամ Պաչյան (Aram Pachyan), P/F (P/F)
  • Bulharsko: Георги Бърдаров (Georgi Bardarov), Absolvo te (Absolvo te)
  • Česká republika: Lucie Faulerová, Smrtholka (Deathmaiden)
  • Island: Sigrún Pálsdóttir, Delluferðin (Runaround)
  • Lotyšsko: Laura Vinogradova, Upe (The River)
  • Malta: Lara Calleja, Kissirtu kullimkien (You Have Destroyed Everything)
  • Nizozemsko: Gerda Blees, Wij zijn licht (We are light)
  • Portugalsko: Frederico Pedreira, A Lição do Sonâmbulo (The Sleepwalker Lesson)
  • Srbsko: Dejan Tiago Stanković, Zamalek (Zamalek)
  • Slovinsko: Anja Mugerli, Čebelja družina (Bee Family)
  • Švédsko: Maxim Grigoriev, Europa (Europe)
  • Tunisko: أمين الغزي (Amine Al Ghozzi), زندالي ليلة 14 جانفي 2011 (Zindali, the night of 14 january 2011)

Za Českou republiku se v minulosti mezi laureáty umístili Tomáš Zmeškal (2011), Jan Němec (2014) a Bianca Bellová (2017).

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek