Evropský denní trh s elektřinou se propojil

18.06.2021
Euroskop, čtk

Evropský denní trh s elektřinou se dnešním dnem propojil, prodej či nákup elektřiny a získání potřebné přeshraniční přenosové kapacity tak bude na jednom místě, což zefektivní mezinárodní obchodování a zvýší likviditu na denních trzích s elektřinou. Ve čtvrteční společné tiskové zprávě to uvedly firmy ČEPS, provozovatel přenosové soustavy v Česku, a Operátor trhu s elektřinou (OTE). Denní trh s elektřinou je platforma, prostřednictvím které mohou obchodníci podle potřeby řešit svůj přebytek nebo nedostatek elektřiny. Změna má obchody usnadnit.

OTE už dříve uvedl, že loni bylo na platformě denního trhu v ČR zobchodováno celkem 22,41 terawatthodiny elektřiny, meziročně o 5,8 procenta méně. Průměrná cena obchodů na denním trhu s elektřinou byla loni 33,62 eura (asi 880 Kč) za megawatthodinu. Proti roku 2019 tak byla o 16 procent nižší. Ke konci roku mělo na krátkodobé trhy OTE s elektřinou přístup 120 účastníků trhu.

Dochází k propojení nabídkových zón

Firmy dále uvedly, že do letošního června byl denní trh s elektřinou v evropské elektrizační soustavě rozdělený na dvě tržní oblasti. Pro obchod mezi nimi bylo nutné obstarávání přeshraniční přenosové kapacity a elektřiny na dvou různých místech – takzvané explicitní aukce. Ty byly nyní na šesti hranicích zrušeny. Konkrétně jde o hranice mezi Polskem a Německem, Polskem a Českem, Polskem a Slovenskem, Českem a Německem, Českem a Rakouskem a Maďarskem a Rakouskem. Tím na denním trhu dochází k propojení nabídkových zón téměř všech členských států EU a Norska.

„Jsem rád, že se podařilo tento projekt dokončit a přinést účastníkům českého trhu novou možnost, jak profitovat z propojování evropských trhů. Již na příští rok plánujeme, spolu s dalšími provozovateli přenosových soustav a nominovanými organizátory trhu z našeho regionu, další vylepšení mezinárodního obchodování,“ řekl člen představenstva ČEPS pověřený řízením úseku Energetický obchod a dispečink Pavel Šolc.

Jde o výsledek spolupráce středoevropských zemí i Evropské komise

Podle firem je pro účastníky trhu z ČR jednou ze změn posun uzávěry pro podávání nabídek denního trhu na pravé poledne a sjednocení souvisejících procedur se zbytkem Evropy. Současně také dojde na hranici mezi Českou republikou a Rakouskem a mezi Rakouskem a Maďarskem k přechodu z dlouhodobých fyzických na dlouhodobá finanční přenosová práva. Práce na propojení denních trhů s elektřinou byly koordinovány s národními regulačními úřady Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Česka a Evropskou komisí.

„Propojení denního trhu s elektřinou je dalším významným úspěchem v obchodování s elektřinou v ČR a v Evropě a naplněním jednoho ze strategických cílů naší společnosti, kterého se nám ve spolupráci s partnery a podporou energetických regulačních úřadů podařilo dosáhnout. Děkujeme všem účastníkům projektu a jejich zaměstnancům za skvěle odvedenou práci při naplnění tohoto cíle a věříme, že celému trhu přinese očekávané benefity,“ uvedl člen představenstva OTE Igor Chemišinec.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek