Dny evropského filmu 2021

14.06.2021
Euroskop, Zasoupení Evropské komise v ČR, Dny evropského filmu

Dny evropského filmu (DEF) jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný evropský film. DEF letos proběhnou od 16. do 23. 6. 2021 v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech v rámci festivalových ozvěn. V celkem 15 kinech tak DEF promítnou téměř 50 snímků z různých koutů Evropy. Připraven je rovněž bohatý doprovodný program.

DEF

Zdroj: 2021eurofilmfest.cz, cropped

Festival tradičně představuje evropský film v několika sekcích, přičemž letošní novinkou je sekce K věci: Samotka – Kvůli koronaviru se naše životy zpomalily, změnily. Zmizelo z nich setkávání, nahradila jej často odloučení, samotka. Nechceme se na ni ale dívat tragicky – izolace od společnosti nám umožňuje obnovit hlubší vztah k přírodě, ke krásám světa mimo civilizaci, stejně tak jako nám umožňuje snáze meditovat, obracet se k vlastnímu nitru.

Snímek Alva, který je součástí sekce bude po dobu tří dnů vysílám i online a to v rámci Kino Evropský dům. Projekce bude zdarma po dobu tří dnů 18.-20.6., diváci se na ni mohou podívat kdykoli během této doby.

Alva, Portugalsko, Francie, 2019, 98 minut

Zločin a skrývání v portugalské divočině

Venkovan Henrique cosi spáchal. A teď se skrývá v pustých kopcích poblíž řeky Alvy a čeká, až se přežene bouře, kterou vyvolal. Režisér Ico Costa zaujal na slavných festivalech už svými krátkými filmy a ve svém debutu prokazuje výjimečný vypravěčský i filmařský talent, když obecenstvu poskytuje neobvyklý prostor k interpretaci hrdinova charakteru.

Uvedeno na festivalu v Rotterdamu 2019.

Ceny: Coimbra Caminhos do Cinema Português 2019: Nejlepší film, střih, zvuk.

Projekce dostupná zdarma od 18.6. 00:01 do 20.6. 23:59

Kompletní informace a program festivalu naleznete na stránkách festivalu Dny Evropského filmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek