Víkend otevřených zahrad 12.–13. června 2021

11.06.2021
Euroskop, Víkend otevřených zahrad

Zítra a pozítří se uskuteční Víkend otevřených zahrad. Tento svátek, během kterého se návštěvníci dostanou do zahrad jindy běžně nepřístupných veřejnosti, vznikl již v roce 1998 ve Velké Británii a rychle získal popularitu po celé Evropě. Koná se každý rok v červnu.

Víkend otevřených zahrad 2021

Zdroj: www.vikendotevrenychzahrad.cz

Do České republiky tento svátek poprvé zavítal v roce 2010, kdy byly otevřeny tři jindy veřejnosti nepřístupné zahrady a to pod záštitou Národního památkového ústavu. Mnoho dalších zahrad brzy poté začalo otevírat své dveře návštěvníkům.

Podle webových stránek Víkendu otevřených zahrad se do projektu zapojují i běžně nenavštěvovaná místa s doplňovým programem koncipovaným pro tuto výjimečnou akci. Letošní Víkend otevřených zahrad si bere za cíl představit veřejnosti význam vegetace a posílit její postavení ve společnosti, zvýšit informovanost a povědomí publika o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. Díky tomu akce nezahrnuje pouze zámecké parky, ale mohou se do ní připojit i další významné plochy zeleně, jako například ovocné sady, náměstí, historické hřbitovy, kláštery, arboreta nebo botanické zahrady, které mohou nabídnout nějakou zajímavost.

Další informace o programu a vstupném najdete na webových stránkách akce a jednotlivých míst, která se do ní zapojují.

Seznam zapojených památkových objektů pod správou Národního památkového ústavu najdete zde.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek