Francie plánuje v rámci svého předsednictví comeback francouzštiny

11.06.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Francie se má v lednu roku 2022 chopit předsednictví v Radě Evropské unie. Podle zpravodajského serveru Politico chce tuto příležitost využít ke zviditelnění svého jazyka. Francouzština se má stát oficiální řečí všech klíčových zasedání Rady EU. Má tak nahradit anglický jazyk, kterým dnes běžně komunikují představitelé předsedajícího státu.

Sedm měsíců před začátkem francouzského předsednictví v Radě Evropské unie představila Francie plán na zviditelnění svého jazyka. Všechna klíčová zasedání Rady EU budou probíhat ve francouzštině s tím, že účastníci budou mít k dispozici překlad jednání. Ve francouzském jazyce mají být také poznámky a zápisy ze zasedání. Ve stejném jazyce mají být vedena i přípravná setkání.

Francouzština vs. angličtina

„I kdybychom připustili, že angličtina je pracovní jazyk, kterým se lidé běžně vyjadřují, francouzština stojí v základech institucí EU a má v nich své místo,“ uvedl vysoký francouzský diplomat. „Musíme ji obohatit a znovu oživit, aby francouzský jazyk znovu získal půdu pod nohama.“

První své předsednictví po brexitu chce země využít ke zvýraznění francouzského jazyka jako jednoho z oficiálních řečí Evropské unie. Zvláště potom, co po odchodu Velké Británie z Evropské unie patří mezi členské státy, které mají angličtinu jako svůj úřední jazyk, už pouze dvě poměrně malé země, Irsko a Malta, a to vedle irštiny a maltštiny.

Pro všechny ostatní členské státy je angličtina druhým jazykem. Oproti tomu francouzsky se mluví jak ve Francii, tak v Belgii, ve dvou hlavních sídlech unijních institucí. Zároveň podle posledních průzkumů má skoro 80 % úředníků Evropské komise francouzštinu jako první, druhý nebo třetí jazyk.

Pokud ne francouzsky, neodpovíme

Francouzská vláda se také rozhodla, že pokud v rámci předsednictví obdrží od Evropské komise dopis v angličtině, zůstane nezodpověděný. „Chceme, aby byla dodržována stanovená pravidla. Pokud požádáme Komisi, aby nám zaslala dopis ve francouzštině, který chceme adresovat francouzským orgánům, a ona tak neučiní, počkáme si na francouzskou verzi,“ uvedl vysoký francouzský diplomat.

Vláda nicméně vyčlenila peníze na to, aby úředníkům EU nabídla více francouzských kurzů, zejména prostřednictvím Alliance Française Bruxelles-Europe, hlavní francouzské jazykové školy v Bruselu. Někteří se totiž obávají, že by v debatách ve francouzštině nebyli schopni dostatečně efektivně vyjednávat a mohlo by jim něco uniknout.

Původně se na schůzkách institucí EU používala výhradně francouzština. Postupně ale byla zastíněna angličtinou, zejména poté, co se Evropská unie začala rozšiřovat na východ a na sever. Pro řadu francouzských diplomatů toto rozhodnutí vyvolalo pocity nostalgie po době, kdy byla francouzština řečí diplomatů.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek