Europoslanci se po roce a čtvrt sešli ve Štrasburku, dorazil jich zlomek

08.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Po 16 měsících koronavirové pauzy včera opět ožil jednací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku. V době postupného uvolňování pandemických restrikcí zahájil jeho předseda David Sassoli ve francouzském městě první plenární schůzi od loňského února. Vzhledem ke stále obtížným podmínkám se však dostavila jen malá část poslanců.

Europoslanci během posledního roku a čtvrt zasedali ve druhém europarlamentním sídle v Bruselu, část z nich se však po dočasné úpravě pravidel k jednáním připojovala z domova. Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom opakovaně vyzýval Sassoliho, aby schůze přesunul do Štrasburku, jakmile to situace alespoň trochu dovolí.

Zakotveno v unijních smlouvách

„Náš návrat k normálnímu fungování ve Štrasburku je znamením důvěry a naděje pro všechny,“ prohlásil na úvod zasedání Sassoli za potlesku několika desítek přítomných z celkového počtu 705 europoslanců.

Unijní smlouvy stanoví, že EP má ve Štrasburku zasedat dvanáctkrát do roka. Pro město na pomezí Francie a Německa představuje europarlament nejen politický význam, ale i nezanedbatelné příjmy. Vedle europoslanců sem v běžných dobách cestují stovky asistentů, lobbistů či novinářů.

Kromě francouzské vlády proto usilovalo o návrat schůzí také vedení města, jehož starostka Jeanne Barseghianová dorazila na zahájení včerejšího zasedání jako čestný host. Z lavic zněla mezi přítomnými poslanci zejména francouzština.

Neekologické cestování mezi sídly Parlamentu

„Všechny zdravotní podmínky pro to, abychom mohli klidně pracovat, jsou splněny. Dočasný stav se zasedáními v Bruselu musí skončit,“ uvedla v prohlášení francouzská delegace v nejpočetnější lidovecké skupině europoslanců.

Další zákonodárci však tento názor většinou nesdílejí. Někteří se obávají povinných karantén, které se vztahují na poslance i asistenty při návratu do jejich zemí z Francie, jež přes výrazné zlepšení situace stále není zcela bez rizika. Výrazná většina politiků se tak rozhodla využít zatím stále platnou variantu účasti na dálku. Velká část poslanců hovoří o tom, že covidová pandemie je příležitostí omezit neekologické a nákladné cestování mezi dvěma sídly EP.

„Plenární zasedání ve Štrasburku mají svou tradici, ale musím říct, že Evropský parlament si celkem obstojně zvykl na distanční formu práce a dokáže v ní efektivně fungovat,“ vyjádřila názor řady poslanců česká členka liberální frakce Martina Dlabajová, která se na dálku zapojila hned do první štrasburské debaty o situaci malých a středních podniků, jíž se dlouhodobě věnuje.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek