Europoslanci budou schvalovat covidové certifikáty a debatovat o Bělorusku

08.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Závěrečné hlasování o zavedení takzvaných covidových certifikátů mají dnes ve Štrasburku na programu poslanci Evropského parlamentu. Ačkoli řada z nich není spokojena s některými navrhovanými parametry osvědčení, které má od července lidem usnadnit cestování přes hranice, očekává se jeho schválení.

Parlament po březnovém návrhu Evropské komise v nebývale rychlém tempu se členskými státy dohodl kompromisní návrh certifikátu, který budou moci zdarma dostat lidé očkovaní, ti s negativním testem či protilátkami po prodělané nemoci. Europoslanci přitom nedokázali přesvědčit státy, aby pro účely pasů souhlasily s úplným zrušením poplatku za testy či aby se vzdaly jakýchkoli dodatečných podmínek jako jsou například karantény. Někteří zákonodárci se proto o kompromisu vyjadřují kriticky, většina však dává najevo, že v zájmu snazších cest i podpory strádajícího turistického ruchu je připravena ho podpořit.

Poslanci budou o návrhu debatovat dopoledne, hlasování je čeká večer. Výsledky EP zveřejní ve středu ráno. Po poslancích by kompromis měly v dalších dnech stvrdit členské státy, aby pravidla mohla podle plánu vstoupit v platnost 1. července.

Odpoledne má Evropský parlament na programu štrasburské schůze debatu s šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem o společné reakci EUna Běloruskem vynucené přistání civilního letu. Někteří poslanci vyzývají k co nejtvrdšímu přístupu k běloruskému režimu včetně nových sankcí, jejichž zavedení unijní země v současnosti chystají. Parlament bude o rezoluci navazující na debatu hlasovat ve čtvrtek.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek