Oslava stého výročí Andreje Sacharova

05.06.2021
Euroskop, Evropský parlament

V letošním roce slaví Evropský parlament 100 let od narození Andreje Sacharova. Ku této příležitosti probíhá v řadě míst Evropy výstava Andrej Dmitrijevič Sacharov – osobnost své doby. Oddělení Evropského parlamentu pro historické archivy Europeana rovněž vytvořilo on-line výstavu o Sacharovově ceně.

Sacharovova cena

Foto: Evropský parlament

Ruský fyzik Andrej Dimitrijevič Sacharov (1921-1989), který v roce 1975 získal Nobelovu cenu míru, zpočátku proslul jako tvůrce sovětské vodíkové bomby.

Znepokojen důsledky své práce pro budoucnost lidstva se rozhodl šířit povědomí o hrozbách, které představují závody v jaderném zbrojení. Toto úsilí se dočkalo částečného úspěchu v roce 1963, kdy byla podepsána smlouva o zákazu jaderných zkoušek.

V Sovětském svazu byl Sacharov považován za podvratného disidenta. V roce 1970 založil výbor na obranu lidských práv a obětí politických procesů. I přes sílící tlak ze strany státu usiloval o propuštění opozičních aktivistů a stal se jedním z nejodvážnějších kritiků režimu a ztělesněním boje proti potlačování základních práv. V roce 1975 mu byla za jeho činnost udělena Nobelova cena míru.

Sovětské orgány mu nařídily exil ve městě Gorkij, aby omezily jeho kontakty se zahraničím. Tam se dozvěděl, že Evropský parlament má v úmyslu vytvořit novou cenu za svobodu myšlení, která by měla nést jeho jméno. V roce 1987 ze svého exilu napsal Evropskému parlamentu, že na něj toto rozhodnutí hluboce zapůsobilo a že souhlasí s tím, aby cena byla pojmenována po něm. Oprávněně viděl v tomto ocenění povzbuzení pro všechny, kteří se stejně jako on odhodlaně zasazují o lidská práva.

Cena, která nese jeho jméno, oceňuje lidskoprávní aktivisty a disidenty po celém světě bez ohledu na státní hranice či hranice represivních režimů.

Oslava stého výročí Andreje Sacharova

V letošním roce slaví Evropský parlament 100 let od narození Andreje Sacharova.

U příležitosti této mimořádné události napsal předseda Evropského parlamentu David Maria Sassoli předmluvu k průvodci výstavou nazvanou Andrej Dmitrijevič Sacharov – osobnost své doby, v níž vzdává úctu Sacharovovi těmito slovy: „V dnešním světě, kde autoritářské režimy a populistické síly ohrožují základní svobody a zpochybňují zásadu lidských práv, představuje morální symbol, kterým je Andrej Sacharov, zdroj inspirace pro všechny, kdo bojují za demokratické zásady.“

Výstavu vytvořilo Sacharovovo středisko v Moskvě a litevské Výzkumné středisko Andreje Sacharova v Kaunasu ve spolupráci s Evropským parlamentem. Evropský parlament se na výstavě podílí zejména panely, které informují o Sacharovově ceně. Výstava proběhla či proběhne na řadě míst v celé Evropě, mj. v(e):

Vilniusu, ve dnech 6.-28. května 2021

Brémách, ve dnech 20. května – 16. července 2021

Praze, v květnu 2021

Kyjevě, v květnu 2021

Kaunasu, ve dnech 21. září – 22. října 2021

Oděse, ve dnech 8.-18. prosince 2021

Kaunasu, v květnu 2022

Navštíví i více než 70 míst v Rusku a koncem tohoto roku bude k vidění v Evropském parlamentu.

Oddělení Evropského parlamentu pro historické archivy rovněž vytvořilo on-line výstavu o Sacharovově ceně. Zhlédnout ji je možné od 21. května, narozenin Andreje Sacharova, na internetových stránkách věnovaných evropskému kulturnímu dědictví: europeana.eu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek